Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dilluns, 23 de juliol del 2012

El claustre de Sant Pere de Puelles


A l’alçada del núm. 69 del carrer del Nord en el lloc on  hi havia en l’època medieval el Mas Oller, l’arquitecte Faura va construir, l’any 1863, l’edifici que seria conegut com Casa Alegre. Era una mansió  de línies neoclàssiques amb barreja de vuitcentista i romanticisme. Era un edifici de dues plantes i disposava d’uns amplis jardins. En ells hi ha havia dos fragments claustres procedents del monestir de Sant Pere de Pulles de Barcelona.

Aquest monestir va ser un convent benedictí femení fundat en el segle X i tenia un claustre de dos pisos. El primer, del segle XII, romànic i, el segon del segle XIV amb arcs gòtics. El conjunt va ser afectat per la desamortització del segle XIX. L’any 1873 va ser enderrocat, llevat de l’església, que es va convertir en parròquia. Fragments del seu claustre es van vendre i actualment els trobem en el Museu d’Art de Catalunya, en el Museu «L’enjalolada» de Martorell, a Vilamajor i a Terrassa.

La família Ferrer propietària de la Casa Alegre va adquirir, un fragment romànic un altre de gòtic que va instal·lar als seus jardins.
El claustre romànic / Fons Ragon-AMAT
L’any 1966 en l’espai enjardinat es va construir un al bloc de pisos. L’empresa immobiliària INVASA fa fer donació al Museu de Terrassa de la part del claustre romànic. El tros de claustre gòtic es va salvar instal·lant-lo al llarg del carrer de Sant Ignasi per donar una nota de funcionalitat a l’entrada d’alt l’edifici.
El claustre gòtic al carrer de Sant Ignasi / Foto Joaquim Verdaguer
En el Catàleg d’edificis d’interès històric artístic el defineix de la manera següent: Aquest fragment consta 10 arcs ogivals, d’un total de 25, sostinguts per columnes Quatrilobulades i capitells decorats amb motius vegetals. El rosetons muntats en el basament on descansa la arcada són de procedència desconeguda. N’hi ha quatre d’originals i sis reproduccions

En un moment d’una sensibilitat nul·la pel nostre patrimoni, la casa Alegre va ser enderrocada l’any 1977 i el seu espai transformat en una amplia plaça davant del alt edifici de habitatges, en el moment que s’estava inventariant el patrimoni artístic i cultural terrassenc que va ser aprovat l’any 1981. En el catàleg es va haver de retirar la fitxa de la Casa Alegre que s’havia confeccionat durant el inventari.
El claustre a l'entrada de l'edifici / Foto Joaquim Verdaguer
Fonts consultades:
Catàleg d’edificis d’interès històric-artístic. Ajuntament de Terrassa. 1981
BOIX, Josep. Las arcuaciones romànicas. Diari de Terrassa. 25 novembre 1995. p. 6
BOIX, Josep. El derribo de la Casa Alegre. Diari de Terrassa 19 abril 2002. p. 13

1 comentari: