Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 25 de juny del 2016

Les visites del rei Alfons XIII a Terrassa

Durant el primer terç del segle XX a Terrassa van ser escasses les celebracions multitudinàries degut al moment polític. Entre la burgesia i el món obrer s’havia obert una gran escletxa a conseqüència de la crisi laboral i la violència social que es va desenvolupar a cavall de les vagues de 1902 i 1911, de la Setmana Tràgica, el negoci dels burgesos durant la primera Guerra Mundial, l’ascens del nacionalisme i la implantació de la dictadura de Primo de Rivera, amb l’afegit del pistolerisme i el terrorisme. Tots aquests factors varen propiciar un estat advers entre ambdós antagonismes.
El temps, com hem dit, no era propici per a gran celebracions ni tampoc es produïen esdeveniments destacats per fer-ho. El poble es divertia en les festes puntuals: aplecs a la muntanya, Festa Major i, principalment, en el Carnestoltes, que eren les festes més esperades i on s’aprofitava per escarnir al polític i a la burgesia amb humor àcid, inversió dels bons costums i xerinola desbordada.

Tot i això, un magne esdeveniment com la visita d’un rei apaivaga els ànims, més per curiositat que per l’entusiasme per la presència reial.
Durant aquest període, que coincidí amb el regnat d’Alfons XIII, aquest visità Terrassa en diverses ocasions: els anys 1907 i 1908 de pas amb tren cap a altres contrades i els anys 1904, 1924 i 1929 en visita oficial.

Un diumenge de 1904, vigília de la visita del rei, la ciutat registrava una gran activitat amb els arranjaments de les façanes dels principals carrers per on havia de passar la comitiva reial. Les cases estaven engalanades amb domassos i altres penjolls vistosos així com un bon escampall de flors, i al passeig i a diversos vapors, així com al col·legi de l’Escola Pia, s’havien aixecat arcs triomfals, tots ells amb llegendes fent referència a l’exaltació del monarca i escuts d’Espanya, catalans i de Terrassa.

Arribada d'Alfons XIII a l'Estació del Nord / Fons Ragon-AMAT
A primera hora de la tarda del dia 18 d’abril un jove rei de 18 anys, novell en el seu nou ofici, estrenat feia dos anys, arribava a una guarnida estació del Nord on era rebut per les autoritats encapçalades per l’alcalde Alfons M.Ubach, el diputat a Corts Alfons Sala i els diputats provincials Barata i Alegre. Després de saludar al poble que s’aplegava a la plaça de l’Estació, el rei, acompanyat del ministre de la guerra general Linares i l’alcalde, pujaren a un luxós carruatge amb el qual emprengueren el recorregut:carrer del Nord avall en direcció al Sant Esperit. Anant pel carrer de Sant Pere avall, un dels cavalls va relliscar i davant de l’absurd, el rei baixà del carruatge féu el camí a peu mentre era aclamat per la multitud que des dels balcons li llençaven flors.
A l’atri de l’església parroquial l’esperaven les autoritats eclesiàstiques entrant tot seguit sota pal.li al temple, on es va cantar el Te Deum, per després visitar el Crist Jacent.
La comitiva es dirigí tot seguit a la Casa de la Vila on l’arribada reial va ser rebuda amb la interpretació de la Marxa Reial. En el saló de sessions, on s’havia col·locat un tron, va tenir lloc la cerimònia de la recepció.
Acabat l’acte va iniciar la seva visita a la ciutat començant pel Reial Col·legi de l’Escoles Pies i seguint pel vapors Auxiliar Tarrasense, Torrella Hermanos, Sala Hermanos i l’Escola Industrial, per acabar complimentant amb la seva presència la sala de ball del Circol Egarenc en la qual s’havia improvisat una exposició de productes terrassencs. Tot seguit la comitiva reial retornà a l’estació per emprendre viatge cap a Barcelona.
Els Reis arribant davant l'Ajuntament /Fons Ragon-AMAT
Vint anys després, el 21 de maig de 1924, el rei Alfons XIII visitava de nou Terrassa, però aquesta vegada acompanyat de la reina Victòria Eugènia. La rebuda fou semblant a l’anterior pel que fa a l’engalanament dels carrers. Aquesta vegada l’entrada la va fer sobre un automòbil, essent rebut, a l’alçada de l’Escola Industrial per l’alcalde Pere Ribas, marxant tot seguit cap a Ca n’Amat de la Muntanya, finca d’Alfons Sala, en aquell temps president de la Mancomunitat de Catalunya, on se li va oferir un banquet. Després de l’àpat, la comitiva tornà a Terrassa on un raval de Montserrat ple de gom a gom el va rebre amb gran entusiasme. Després de la protocol·lària recepció al saló de sessions, els monarques sortiren al balcó per saludar la multitud que els aclamava. Tot seguit es dirigiren a la església del Sant Esperit per cantar el Te Deum i, després de passar revista al sometent, visitaren l’Escola Industrial on van fer un discurs a l’aula magna, plena de professors i alumnes.
El magatzem Sala engalanat al pas del Rei / Fons Ragon
Cap al tard els reis es dirigiren a Les Fonts on, en una gran esplanada, els esperava una altra munió de gent, unes 15.000 persones, que volien presenciar l’acte de la benedicció de les banderes de diverses agrupacions d’exploradors de Barcelona, Terrassa, Sant Cugat i Rubí. L’acte religiós va ser presidit pel bisbe de Vic, Dr. Muñoz ajudat pel prior del Sant Esperit Josep Molera i el capella de les Fonts, i actuaren de padrins Alfons Sala, Cristina Piera, la Sra. Losada i el capità general Emilio Barrera. Després, el general Primo de Rivera va prendre jurament als exploradors els quals, tot seguit, desfilaren davant els reis.
Acabat l’acte, els reis emprengueren viatge cap a Barcelona, aquesta vegada utilitzant el Ferrocarril de Catalunya.
Visita a les esglésies de Sant Pere / Fons Ragon-AMAT
L’1 de juny de 1925 la reina Victoria Eugènia tornava a Terrassa, visità el Sanatori de Can Viver i va fer estada a la finca de Ca n’Amat de Muntanya.
Dinar a Ca n'Amat de la Muntanya /Arxiu Tobella
Per iniciativa personal del rei, l’any 1926, Alfons Sala rebia l’honor de ser anomenat Comte d’Egara. Tres anys després, el maig de 1929, els reis tornaven a Barcelona per inaugurar l’Exposició Universal. El setembre del mateix any tornaven a la magna exposició per visitar-la detingudament, la qual cosa no havia estat possible en la visita inaugural. El dia 30 amb l’aparença de visitar les esglésies de Sant Pere, es traslladaren a Can n’Amat per visitar a Alfons Sala, el qual estava en repòs absolut degut a la seva agreujada salut, per testimoniar-li el seu afecte.

La pròxima visita a Terrassa d’un sobirà no seria fins el cap de 63 anys, quan el seu nét Joan Carles I assistí a les competicions d’hoquei herba de les Olimpíades de Barcelona.

Fonts consultades:
AMAT. Llibre d’actes del Ple núm. 32, 1903-04. 21 abril 1904, foli 244 Egara. 24 abril 1904, Pàg. 1
JOANIQUET, Aurelio. Alfonso Sala Argemi. Conde de Egara. Espasa Calpe SA. Madrid 1955
La Comarca del Vallés. Visita de S.M. Alfonso Sala á Tarrasa. 23 abril 1904
La Comarca del Vallés. Los reyes en Tarrasa. 24 maig 1924
MUÑOZ, Anna i FONT, Dolors. Terrassa 1920-1930. Arxiu Tobella. Terrassa 1986
PUY, Josep. Marco històrico para una visita real. Diario de Terrassa. 18 abril 1982, pàg.5
PUY, Josep. Alfons Sala i Argemí. Arxiu Tobella. Terrassa 1983.        
PUY, Josep. El centenario de Alfonso XIII. Diario Terrassa, 17 maig 1986, pàg. 12
RAGÓN, Baltasar. Coses de Terrassa viscudes. El rei Alfons XIII a Terrassa. Impr. Joan Morral. Terrassa (any?).

TAPIOLAS, Judit i FIGUERAS, Pere. Terrassa 1901-1919. Arxiu Tobella. Terrassa 1990

2 comentaris:

  1. Hola cosí, sóc el Josep el fill gran de la Carme. Pots dir-me si l'avi Cinto va ser el conductor del Comte d'Egara i si va estar en alguna d'aquestes visites de Alfonso XIII a Terrassa. Abraçades

    ResponElimina