Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 5 de desembre del 2015

Aplec d’Orfeons i l’homenatge a Emili Badiella

L’any 1933, el Consell Permanent de la Germanor dels Orfeons de Catalunya va confiar l’organització de l’Aplec d’Orfeons de la comarca del Vallès, a l’Escola Choral de Terrassa, amb una trobada a la nostra ciutat de sis orfeons amb un total de 700 cantaires.
La festa es va celebrar el dia 22 d’octubre de 1933. De bon matí arribaren, davant del Teatre Principal, els autocars que portaven els participants que prosseguiren a les tasques de l’assaig general de tot el conjunt. El orfeons presents foren els de Castellar, Calders, Montserrat d’Olesa, Sabadell i l’Escola Choral de Terrassa.

A les nou del matí arribaren el membres del Consell Permanent format pels mestres Milet, Pujol, Llongueres, Balcells, Pérez Moyà, Comella i Lluís Millet. Tot seguit, tots els Orfeons amb el seu estàndard al capdavant, marxaren en comitiva cap el raval de Montserrat. Els membres del Consell Permanent i les Juntes dels Orfeons del Vallès, pujaren a la Sala de Plens on foren rebuts per les primeres autoritats de la ciutat. Després dels parlaments sortiren al balcó municipal on els orfeons dirigits pel mestre Millet i amb la cooperació de la Cobra Barcelona-Albert Martí, cantaren “La balanguera”, “El cant dels ocells” i “Els Segadors”.
Concentració al nou carrer d'Emili Badiella / Baltasar Ragon-AMAT
Un cop acabat l’acte tots els presents enfilaren en comitiva cap al barri de Sant Pere, amb l’estàndard dels Cors de Clavé de la nostra Ciutat al capdavant, seguit per les primeres autoritats de la ciutat, la Banda Municipal i de tots el orfeonistes així com també multitud de ciutadans que s’afegiren a la festa.
Emili Badiella

El propòsit d’aquesta desfilada era arribar-se fins a un vial, el qual l’Ajuntament havia aprovat, el dia 19 d’octubre, posar-li el nom d’Emili Badiella. En una façana cantonera amb el carrer Ample es descobrí, després dels previs parlaments del regidor Oliart i del mestre Llongueres,  una placa de pedra amb el nom d’”Emili Badiella Ribas”. La placa, que portava el nom de l’homenetjat i un retrat en relleu del mateix, era obra de Cèsar Cabanes
Descobriment de la placa / Baltasar Ragon-AMAT
Emili Badiella i Ribas, Terrassa 1875-1929 va ser un industrial i mecenes terrassenc. Va néixer el dia 8 d'octubre del 1875 fill d'una família modesta i aviat va haver de treballar per ajudar al seu manteniment. Durant la primera guerra mundial es va establir pel seu compte i va assolir una bona posició sòcio-econòmica i també cultural.
Des de ben jove va mostrar un gran interès per diferents expressions artístiques, com el teatre, el cant, la música o l'escultura. Durant molts anys fou el president de l'Escola Choral, participant activament com a cantaire.
Fou regidor de l'Ajuntament de Terrassa, per elecció popular l'any 1922 i també protector de l'Asil Busquets.
La placa de l'homenatge / Baltasar Ragon-AMAT
Acabat l’acte els cantaires es distribuïren en dos punts de la ciutat: a les esglésies de Sant Pere on els orfeonistes forans pogueren oir missa i visitar el conjunt monumental. Altres punts de reunió va ser el Passeig on es celebrà una ballada de sardanes organitzades pel Foment de Sardana.

Per l’àpat del migdia, els orfeons distribuïts pel hotels de ciutat i de Les Fonts, mentre que les autoritats, mestres directors, presidents dels orfeons, ho feien al local social de l’Escola Choral, a l’Agrupació Regionalista.
Les corals al Teatre Principal / Fons Baltasar Ragon-AMAT
A la tarda tingué lloc el magne esdeveniment coral al Teatre Principal on prengueren part tots els orfeons amb un èxit esclatant, que el públic subratllà amb forts aplaudiments.

Fonts consultades:
Diari El Dia, 23 octubre 1933
Crònica Social. 19 octubre 1933
RAGÓN, Baltasar. Terrassa fa cinquanta anys. Arxiu Tobella. Terrassa 1981

1 comentari:

  1. Hola Joaquim,
    Aquest article parla del meu besavi, Emili Badiella Ribas!. tens més informació d'ell?

    ResponElimina