Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 23 de gener del 2013

Els difícils primers dies de la Postguerra a Terrassa


Baltasar Ragon seguint la seva línia de fer la crònica del dia a dia dels esdeveniments terrassencs, va redactar “Terrassa 1939-1950”, obra que va quedar inèdita la seva publicació.

Hem extret d’aquest dietari varis fet per copsar la precarietat en que es van viure els primers dies de la postguerra:

GENER 1939 
Dijous, 26

- Terrassa és ocupada per les tropes franquistes (Vegueu en aquest blog, «L’entrada dels “nacionals” a Terrassa»)

- Es nomenat alcalde Josep Homs i Bages.
Un moro venen queviures / Josep Garcia Argilaga-Arxiu Tobella
 Divendres, 27

- La gent es passeja riallera pels carrers i per les cantonades del voltant de la plaça Vella i el raval s’estacionen moros i vénen comestibles com xocolata, conserves, galetes a canvi de moneda de plata, que en surt per tot arreu. S’adquireixen dits comestibles que durant més de dos anys no se’n veien enlloc. A tot arreu es formen cues per adquirir el que, a camionades, han portat les tropes de Franco per aturar la gana que el poble portava des del començament de la guerra.

- Se sap que a la Barata encara hi ha rojos.

- A les deu del matí se celebra una missa de campanya al Passeig.



Primera misa al Passeig / Josep garcia Argilaga-Arxiu Tobella
- No hi ha gas, electricitat ni telèfon perquè els rojos abans de la retirada ho han trinxat tot. Els trens tampoc no circulen.

- Passen per la ciutat regiments sencers d’artilleria, infanteria i cavalleria. Les botigues encara resten tancades. 
 Dissabte, 28

- Les tropes que s’estacionen a Terrassa son allotjades al Gran Casino i al Círcol Egarenc. Les altres societats continuen tancades.

- A totes les cases on hi ha la porta tancada apareix a la façana un rètol que diu que la casa està habitada i que el propietari és addicte al govern de Franco. 
Dilluns, 30

- Són repartits alguns queviures per les tendes i es poden adquirir per lots a 4’75 ptes. per a 4 persones; xocolata, sucre, cigrons i mongetes.

- Es detingut a casa seva J. Abad, conegut pel Poca Roba, capdavanter revolucionari de la CNT. No va poder escapar-se per sentir-se malalt de gravetat.

- Es formen cues al Banc Hispano Americano per a canviar la plata, amagada durant la guerra, per a paper del govern de Franco.


FEBRER 
Dijous, 2

- Els trens dels Ferrocarrils de Catalunya fan el servei cada dues hores.

- Els flequers serveixen el pa en els seus propis establiments els quals havien estat requisats pels revolucionaris.

- S’efectua el primer enterrament amb sacerdots i és el cadàver de Joan Vila i Colomer habitant al carrer de Sant Quirze, 26.

- La llum elèctrica ja està normalitzada. 
Divendres, 3

- També es demana que els que varen assaltar els establiments de queviures dels rojos, retornin a la Delegación de Abastecimientos, rambla d’Egara 248, tots els queviures que es van emportar.

Dissabte, 4

- Apareix el primer número del periòdic Hoja Oficial de Tarrasa.

- Arriben 25 camions carregats de queviures per a servir a la ciutat. 
Dilluns, 6

-   Es posa en coneixement que degut a la gran quantitat de bombes

explosives abandonades pels rojos en la seva fugida, en els boscos del voltant, es recomana el màxim mirament i la preocupació necessària a fi d’evitar els possibles accidents que poden ocasionar-se. 
Dimarts, 7

- Surt el primer tren de l’estació del Nord.

- Vénen tocino per primera vegada després de la alliberació.

- La imprudència de recollir alguns metalls produeixen sensibles baixes en preferència amb la quitxalla. 
Dimecres, 8

- Queda normalitzat el servei de telèfons.

- S’admeten cartes al correu, obertes i sense segell. 
Un avió tipus Heinkel
Dijous, 9

- A causa d’una avaria, un avió es precipita a terra caient darrera de la fàbrica Aymerich y Amat de la rambla d’Egara. A conseqüència de l’accident resulten ferits els cinc tripulants, un d’ells de gravetat. (referent aquesta noticia, un diari de l'època ens diuen que " la fàbrica Aymerich i Amat va viure un fet unic i anecdòtic. Un avió de bombardeig tipus Heinkel, de l’esquadra alemanya va aterrar damunt de les voltes de la fàbrica . El més sorprenent de l’esdeveniment és que la taulada va resistir la fúria de l’aterratge i l’avió va estar-hi uns quants dies mentre el desmontaven a peces. En el lloc de l’accident es van persona les autoritats militars i civils. Els ferit foren traslladats amb ambulancia de la Creu Roja, al hospital militar instal·lat a Sabadell")
Divendres, 10

- Un soldat dels regulars mor a la Rambla a conseqüència d’haver-li explotat una bomba al moment de pujar a un camió.

Dissabte 11

- Degut a una avaria en els frens, el tren que surt a les set del matí de l’estació del Ferrocarrils de Catalunya ha descarrilat ocasionant la mor de dotze terrassencs i un gran nombre de ferits. El tren després de sortir de l’estació de les Planes i anant a gran velocitat s’estavellà amb un altre tren a l’estació de Sarrià. Un dels tres vagons va quedar fet estelles.


Fonts consultades:

RAGON, Baltasar. Terrassa 1939-1950. Inèdit

Hoja Oficial de Tarrassa. 10 de febrer 1939


3 comentaris:

  1. Gràcies per la teva informació.
    Salutacions.
    Joaquim Sierra Carbonell

    ResponElimina
  2. Es comenta a la visita de les Voltes del Museu de la Ciència

    ResponElimina
  3. Es comenta a la visita de les Voltes del Museu de la Ciència

    ResponElimina