Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 4 de juny del 2014

La Penya Ciclista Nicky’s



L’origen d’aquest club cal situar-lo l’any 1946, en un taller de venda i reparació de bicicletes anomenat Cal Mazas, on un grup d’una dotzena d’aficionats a la bicicleta, sota la supervisió del propietari del comerç, Joaquim Mazas i de Francesc Casasayas, organitzaven excursions ciclistes; el què avui en diríem cicloturisme. Se’ls coneixia com la Penya del Macuto a propòsit del sarró que portaven junt a un jersei amb el nom de Mazas .

Aquella època estava de moda entre els joves una peça de roba que anomenaven nicky (el què ara en diem polos). Els components de la penya es van equipar com a mallot un nicky. És per això que arreu se’ls va començar a conèixer com la Penya dels Nicky´s.

Aquell mateix any es van constituir com entitat adoptant el nom de Penya Nicky’s, éssent inscrits al Registre de la Unión Velocipedista Española. El seu primer president fou Celeste Manent. La seva primera seu va ser en una barraqueta del pati del Bar Imperial ubicat a la carretera de Matadepera, núm. 60.

De la dotzena de components del principi, es va passar ràpidament a 107 associats.
Cal Mazas / Proc. Penya Ciclista Nicky's
En aquella època es va tornar a celebrar les festes majors del barri de Sant Pere. El club ciclista s’hi afegí organitzant el 28 de maig de 1947, la primera cursa de l’entitat. Aquell any el club ja contava amb un equip federat capitanejat per Francesc Casasayas, començant a participar en curses amateurs d’altres poblacions.

Una clàssica que es va instaurar per la Penya aquell any va ser la Pujada a l’Obac. També van instaurar la cursa de la Copa Costa Avellaneda

La primera cursa que guanyà l’entitat va ser l’organitzada pel ells mateixos dins els actes de la Festa Major de Sant Pere; el II Premi Penya Ciclista Nicky’s
La primera junta directiva / Proc. Penya Ciclista Nicky's
L’any 1948 la seu social es va traslladar al Bar Versalles del carrer de Cervantes, en un local més adequat que l’antiga barraqueta, per desenvolupar una tasca social.

L’any 1949 entrà a formar part de la junta Josep Betriu, que esdevindria persona clau durant molt anys, principalment en la presidència del club i com a membre de la Federació Catalana de Ciclisme

El club no parà de participar en multitud de curses, però el fet més important va ser la seva participació per primera vegada en la XXIX Volta a Catalunya. L’any 1951 els corredors aconseguiren 27 victòries en diverses curses.; començava una època daurada en què, als victoriosos corredors del club, se’ls uní Anicet Utset que seria una de les figures predominants dels any 50. Aquests ciclistes tingueren que deixar el club al professionalitzar-se la seva situació. Un any després l’ex de la penya Anicet Utset guanyava la Volta a Catalunya.
Aniset Utset / Proc. Penya Ciclista Nicky's
La Penya Nicky’s col·laborà per primera vegada, l’any 1955, junt amb la Unió Ciclista Terrassa en la organització de la Cursa Ciclista de la Festa Major de Terrassa.

El 1961, per primera vegada, es va esponsoritzar el mallot, primer amb el nom de RÀNIA i, l’any següent amb el de MERY. Més endavant seria la casa de televisions TV THIR i el 1965 IGNIS,



L’any 1964 el club fa un nou trasllat de seu ubicant-se a l’Snack bar Avinguda de la carretera de Rellinars, núm. 187
L'equip amb l'esponsor Ignis Proc. Penya Ciclista Nicky's
L’any  1965, de la mà del reconegut internacionalment Miquel Poblet, la Penya Nicky’s aconsegueix el patrocini de la empresa italiana IGNIS. Amb aquest espònsor els resultats continuen éssent molt brillants; 20 victòries individuals i 20 per equips. El 1973 queda campiona absoluta en les categories individuals, empresarial i regional del Campionat d’Espanya organitzat per Educación y Descanso.



A mitjans dels anys 70, l’empresa Ignis deixa de donar suport econòmic i amb l’afegit de les dificultats a causa de les exigències econòmiques dels ciclistes, l’entitat entra en un període de crisi que superà gracies a altres suports com Cicles París, Cofer, Punt Pla.

Pujada a la Mata 1988 / Proc. Penya Ciclista Nicky's
També en els anys 70 es crea la secció femenina de ciclisme: cal destacar les corredores Ana López  i Marta Vilajosana, aquesta última campiona d’Espanya de Mountain Bike.



El 1996, l’entitat celebra els 50è aniversari de la fundació del club amb diversos actes: El dia 29 de novembre, l’Ajuntament concedia a la Penya Ciclista Nicky’s la Medalla d’Or de la Ciutat i edita un opuscle d’homenatge a l’entitat. També la penya va ser escollida per portar el Penó de la Ciutat, durant la Festa Major d’aquell any.



La penya ciclista va incorporar, amb el temps, altres seccions, com ara la d’excursionisme, tenis taula, la de bicicleta de muntanya i el patinatge de velocitat. També gestionen el circuit municipal de ciclisme, que ha de ser el bressol a la ciutat d’un esport amb un gran arrelament a Terrassa.



El 2006 es commemorava els 60 anys de l’entitat formant part de la mateixa un total de 650 socis



Fonts consultades

Ajuntament de Terrassa. La Penya Nicky’s. Opuscle editat en motiu de la concessió de la Medalla d’or de la Ciutat. Terrassa 1996.

Penya Ciclista Nicky’s. 1946/1996. 50 anys d’història. Col·lecció editada amb motiu del cinquantenari del club. Terrassa 1996

WEB de la Penya Ciclista Nicky`s

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada