Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 13 de febrer del 2013

Taula d’orientació al Montcau


El Centre Excursionista de Sabadell va instal·lar, l’any 1960, una taula d’orientació al cim de la Mola, patrocinada per la Caixa de Sabadell que identifica els elements del paisatge proper i llunyà que eren visibles.
El Centre Excursionista de Terrassa no va voler ser menys i, l’any 1965, fa fer construir la seva pròpia taula la qual va ser bastida al cim del Turó Montcau.
El Turó Montcau

Aquesta muntanya és el segon cim del Parc Natural de Sant Llorenç i la Serra de l’Obac. Amb una alçada de 1.056 m. està situada al nord de la Mola i, es caracteritza pel seu aspecte rocallós i monolític. Des de la seva cimera es pot observar les valls de la riera de l’Arenes, del riu Ripoll i, més enllà les del Llobregat i del Besòs. Cap el nord les valls de Mura i Sant Llorenç Savall.

Prop de dues-centes persones s’aplegaren dalt el turó del Montcau el dia 20 de juny de 1965 en la inauguració de la taula d’orientació, bastida en aquell indret pel Centre Excursionista de Terrassa i patrocinada per la Caixa de Terrassa. La taula va ésser erigida com un homenatge a totes aquelles persones que, durant els anys trenta, van treballar en la confecció de la Guia Monogràfica de Sant Llorenç del Munt editada per la mateixa entitat. En el butlletí del Centre Excursionista del setembre de 1965 es publicava la crònica següent: “Taula d’orientació al Montcau: Podem qualificar com a memorable en la vida del Centre, la data del 20 de juny. Un parell de centenars de persones s’aplegaren en el cim del Montcau, a l’objecte d’inaugurar la taula d’orientació que el Centre hi ha instal·lat. És anhel nostre, que l’esmentada taula compleixi la funció que li correspon. Però també voldríem que la seva figura ens recordés per sempre, el que un bon estol de socis de casa nostra foren capaços d’aconseguir. La edició de la Guia Monogràfica de Sant Llorenç del Munt mereix ésser perpetuada; des de la data esmentada s’ha cobert el buit.
Un dia esplendorós s’associà a l’acte en el que prèvia celebració de la missa oficiada pel Rvd. Manuel Ametller en el mateix cim, es procedí a la benedicció de la taula d’orientació que fou descoberta pels homenatjats allí presents, familiars dels desapareguts i antics socis que es sumaren a l’acte.
Unes breus paraules del nostre president [Manuel Planchat] i la corresponent rèplica que en representació de les antigues promocions, pronuncià el sr. Manuel Closa, foren la cloenda de l’acte celebrat”.
                                  

Fase de Trasllat i instal·lació / Fotos Pere Ros
La seva instal·lació va ser feixuga ja que el seu trasllat va ser a base de mules i el tros final carregat per varis voluntaris.
La taula va restar dalt del cim orientant als excursionistes i desafiant les inclemències del temps que poc a poc la van anar encantellant. Va ser a principis del segle XXI que el pas del vandalisme la va deixar malmesa.
Missa dalt del Montcau / proc. mossén Manel Ametller

Després de quasi 40 anys de la seva instauració, el soci del  Centre Excursionista de Terrassa, Josep M. Escoda va endegar la proposta de renovar l’antiga taula d’orientació. El projecte fou acceptat i en el mes de setembre del 2012  sota la supervisió de Toni Bros i Manel Tomàs es va procedir a la seva instal·lació, després de ser transportada amb helicòpter. El dia 23 de setembre de 2012 unes dues-centes persones s’aplegaren en el cim del Montcau, per inaugurar la nova taula. Per desplaçar una pujada col·lectiva es va muntar un servei d’autocars, per evitar, així, aglomeracions de cotxes.
A la inauguració hi eren presents, el president de l’entitat Francesc Muntada, l’autor, Josep M. Escoda, el ex-president de quan es va posar la primera taula i, el director del Parc Natural, Àngel Miño.
Inauguració de la segona taula dels vents / Foto CET
La construcció de la taula d’orientació va anar a càrrec de Josep M. Escoda, projectista matricer, que va comptar amb el mateix dibuix que tenia la taula vella, però renovat, millorat i actualitzant-la. Prèviament a la construcció, es va sotmetre a una revisió estricta, tant dels angles dels elements que s’hi representen com de la seva toponímia. Es va actualitzar tècniques actuals de cartografia i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac hi va donar el seu vistiplau. Escoda va estar 2 anys treballant en el projecte i la construcció. El cost de la taula va ser cobert per una inversió d’Unnim i pel mateix Josep Maria Escoda i la seva ex-empresa, Nova Proima, que actualment  pertany al seu fill i al seu gendre.
La taula d’orientació del Montcau arribà poc després de la celebració del Centenari del Centre Excursionista. A l’entitat li va semblar molt encertada la proposta de Josep Maria Escoda de renovar la construcció que corona ara el Montcau coincidint amb l’efemèride.
L’estrena de la nova construcció va coincidir, a més, amb l’any del 40è aniversari del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. I si parlem d’efemèrides, l’antiga taula va fer 50 anys que es va construir.



Fonts consultades

Centre Excursionista de Terrassa. Circular pel socis núm. 119. juliol-setembre 1965. p. 205.

Diari de Terrassa. 26 setembre 2012

WEB del Centre Excursionista de Terrassa




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada