Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 19 de juliol del 2014

Els Jocs Olímpics del 1992 a Terrassa



A  Terrassa, es van celebrar les competicions d’hoquei dins el Jocs Olímpics de Barcelona’92. Un esdeveniment que, per 15 dies de celebració, va ocupar als terrassencs durant quatre anys, el que dura una Olimpíada, en preparar-lo.



Des que el 7 d’octubre de 1986 el president del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch, va pronunciar les paraules «À la ville de....Barcelona», va començar una cursa de gestions per tal d’obtenir per Terrassa la subseu olímpica. El 4 de desembre de 1987 el Comitè Executiu del COOB’92 designà oficialment que les competicions olímpiques d’hoquei es celebressin íntegrament a Terrassa.

Però la Federació Internacional d’Hoquei, amb l’opinió personalitzada del seu president, Etiénne Glichitch, era contrari a aquesta designació ja que el seu desig era que l’escenari de competicions fos Barcelona. Finalment l’esmentat comitè, el dia 9 de desembre de 1988 ratificava definitivament Terrassa com a ciutat subseu.



Des d’aquest moment els terrassencs es van mobilitzar, per gaudir dels quatre anys que durava l’Olimpíada, i deixar la ciutat urbanísticament en condicions de celebrar-hi els jocs, així com una successiva celebració d’actes, tant esportius com culturals, complements del gran esdeveniment.

L'Estadi Olímpic remodelat / Montse Saludes-AMAT-COOB

Com a escenari dels jocs l’Ajuntament va prendre l’acord de remodelar la zona esportiva de l’Abat Marcet, per construir-hi la futura àrea Olímpica. El 4 de maig de 1989 es feia la presentació, a la Sala Muncunill, de la maqueta i, l’Ajuntament en Ple, el 25 de gener de 1990, aprovava el projecte definitiu. Quatre mesos després començaven les obres.

El 15 de desembre de 1991, amb una gran festa, s’inaugurava l’Àrea Olímpica amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, l’alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall i l’alcalde de Terrassa, Manuel Royes.

El 22 d’abril de 1992 es feia la cessió al COOB’92 de les instal·lacions per celebrar-hi  els jocs.



El 13 de novembre de 1988 va correspondre a Terrassa hissar la bandera olímpica al Parc de la Ciutadella de Barcelona. Cent escolars terrassencs acompanyats per l’alcalde Manuel Royes tingueren cura d’aquest honor. Els jugadors d’hoquei terrassencs, al capvespre, foren els encarregats de baixar-la.

El 27 d’abril de 1990 va tenir lloc, al Saló de Plens, la constitució del Comitè de la Subseu Olímpica de Terrassa i el lliurament de la bandera olímpica de Barcelona’92, per part del president del COOB’92, Pasqual Maragall, a l’alcalde de Terrassa, Manuel Royes. Acabat l’acte, es va celebrar una gran festa popular al raval de Montserrat.

L’endemà, l’Ajuntament instal·lava unes plaques informatives a les entrades de la ciutat amb el lema «Terrassa Subseu Olímpica».

El 26 de juny de 1990 es clausurava, amb una festa, un curs iniciat l’any 1989 amb l’assistència de vuit-cents joves terrassencs, per a la seva formació com a voluntaris olímpics. Al mateix temps que es presentava el llibre Coneguem l’hoquei de Josep Miquel Colomer.

La torxa Olímpica pel carrer de Terrassa/COOB-AMAT

El 16 de juny de 1992 la torxa olímpica arribava a Terrassa, passant pel carrers de Terrassa amb milers de terrassencs aclamant-la al llarg del seu recorregut i amb relleus de 500 m. realitzats per una trentena de terrassencs. Al raval de Montserrat tingué lloc la festa de rebuda i l’encesa del pebeter.



Els Jocs Olímpics de Barcelona es van inaugurar el 25 de juliol de 1992 a l’estadi olímpic de Montjuïc amb la participació terrassenca de l’Esbart Egarenc i l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits. El terrassenc Enric Ycart és l’encarregat d’hissar la bandera olímpica.

Els Reis presents a l'Estadi Olímpic / COOB-AMAT

El 26 de juliol s’iniciava el torneig d’hoquei amb la presència del president del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samarach; el president de la República Federal d’Alemanya, Ricard von Winszaker; el rei de Malàsia, Agong IX, el president del Parlament de Catalunya, Joaquim Xicoy, l’alcalde de Terrassa, Manuel Royes, el secretari general de l’esport, Josep Lluís Vilaseca, els alcaldes de Sabadell i Rubí, i els presidents de les federacions d’hoquei internacional, espanyola i catalana Srs. Glichitch, Negre i Argemí respectivament. En el primer partit la selecció espanyola masculina s’enfrontà i guanyà a la de Nova Zelanda.

Durant catorze dies es desenvolupà la competició olímpica a Terrassa i en el transcurs de la mateixa la ciutat va tenir l’honor de rebre l’assistència de moltes personalitats: el rei d’Espanya, Joan Carles I, acompanyat de la família real, el rei de Malasia, el president d’Alemanya, la princesa Anna d’Anglaterra, el president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, el vice-president del govern central, Narcís Serra, entre d’altres.

La selecció espanyola femenina campiones / COOB-AMAT

El dia 7 d’agost arribà el gran dia quan la selecció espanyola femenina d’hoquei, amb les terrassenques Cèlia Corres i Anna Maiques a les seves files i davant uns 12.000 espectadors, guanyava la medalla d’or en una emocionant final contra la selecció de l’Alemanya.

La selecció alemanya / Monse Saludes AMAT-COOB
Al dia següent, el 8 d’agost, la selecció masculina d’Alemanya aconseguia la medalla d’or enfront d’Austràlia. La selecció espanyola masculina quedà en cinquè lloc, formant part de la mateixa un total de 12 terrassencs: Santi Grau, Quim Malgosa, Xavi Escudé, Nani Escudé, David Freixa, Xavi Arnau, Ramon Jufresa, Víctor Pujol, Pere Jufresa, Jan Dinarés, Santi Amat i Jordi Avilés

En finalitzar el dia es va celebrar una gran festa de cloenda del torneig olímpic a la plaça de Lluís Companys.

La selecció espanyola / COOB-AMAT


Altres terrassencs protagonistes en els Jocs foren Cristina Rey, que es classificà en natació en setè lloc; Josep Blades que quedà en setè lloc de la competició de fossa olímpica; Pere Fité i Ferran Velasco, que aconseguiren la medalla de plata de frontennis i Ruben Michavila, medalla de plata formant part de la selecció de Waterpolo.



El dia 9 d’agost de 1992 es celebrà a Barcelona la clausura del Jocs Olímpics, on hi participaren les comparses terrassenques del Drac de Terrassa, la Pàjara, el Diables i l’Esbart Egarenc.



El 18 de desembre de 1992, en un acte celebrat al Centre Cultural de la Caixa de Terrassa, l’alcalde de Terrassa, Manuel Royes, feia lliurament dels diplomes i distincions a les persones i entitats que amb la seva aportació havien contribuït a l’èxit de la ciutat en els Jocs Olímpics i en els Jocs Paralímpics de Barcelona’92, i la medalla d’or de la ciutat al col·lectiu de voluntaris olímpics i paralímpics.

L'escultura "Hoquei" / Francisco Ruda-AMAT


El 30 gener de 1993 tenia lloc la cloenda d’actes de l’Olimpíada amb la presència del president del Comitè Olímpic Internacional, Joan Antoni Samaranch, que regalà a la ciutat una escultura “Hoquei” de Rosa Serra, com a record de la celebració del jocs a Terrassa, la qual es va instal·lar a l’Àrea Olímpica. En el mateix indret es van descobrir seixanta plaques amb els noms de tots els esportistes terrassencs que han participat en uns Jocs Olímpics. També l’alcalde de Terrrassa, Manuel Royes, va rebre l’Ordre Olímpica de mans de Joan Antoni Samaranch.



Fonts consultades:

Ajuntament de Terrassa. Terrassa Olímpica. Els jocs en la memòria. Àrea Editorial. Terrassa 1993

BAULIES, Jordi. El municipi de Terrassa 1877-1977. Caixa d’Estalvis de Terrassa.1977 

Diari de Terrassa. Exemplars publicats 25 de juliol al 9 d’agost 1992

HERNÁNDEZ MANZANO, Enric. Terrassa 1992. Arxiu Tobella. Terrassa 1993

CASTELL, J., PALOMARES, M. i TORRELLA, F. Tarrasa i los Tarrasenses. Patronat de la Fundació Soler i Palet. Terrassa 1966

1 comentari:

  1. Cada vegada que miro aquest blog m'encenc. Moltíssimes vegades s'adjudiquen fotografies a autors o fons erronis. La primera imatge és de la meva autoria Montse Saludes /AMAT i no del COOB;la de la selecció alemanya resulta que també és meva. Ja n'hi ha prou, una vegada es pot tenir un error però no tan sovint. Montse Saludes

    ResponElimina