Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 13 de febrer del 2016

Les grans exposicions locals de Terrassa. 1883, 1891 i 1904

La primera gran exhibició pública del comerç, la indústria i la cultura terrassenca, per promoure els productes terrassencs, va ser l’any 1883 i per la seva ubicació es va disposar del Col·legi Terrassenc (Escola Pia).

Promoguda per una comissió organitzadora encapçalada pel president de l’Institut Industrial, Ignasi Amat, tenint com a secretari un jove Alfons Sala i com a incansables vocals a Joan Cadevall, Isidre Palà, Antoni Ubach, Jaume Morral, Lluís Salvans i Ramon Cortés, la resposta a la iniciativa va ser unànime, amb més de dos-cents expositors. El palau d’exposicions es va dividir en tres grans reagrupaments: les belles arts, la indústria i el comerç.
Productes locals a l'exposició de 1883 / Fons Ragon-AMAT
En la secció de belles arts destacava, entre altres autors, l’exhibició de vint-i-sis obres del destacat pintor terrassenc Francesc Torras i Armengol, les quals era la primera vegada que s’exposaven en tal quantitat i juntes.
Les altres sessions, la del comerç i la indústria, mostraven la varietat de productes elaborats a Terrassa: gerros de la casa Segués, sabons de la casa Joan B. Galí, xocolates de la fàbrica Piera, cordes de Ramon Fou, aparells de cuir de Castella i fills i, naturalment, una gran exhibició de teles de la indústria tèxtil representatives de la diversitat d’empreses terrassenques.
Expo 1883-Jardins exterior / Fons Ragon-Amat
A l’exterior, als jardins de l’entrada, hi havia una sèrie de piràmides de productes: una de llana de Clapés, Iglesias i Ros, un altre de carbó de Barata, Mata i Ubach i una tercera de pedra calcària de Torres i Palet. També hi destacava una turbina en funcionament i una màquina de vapor de casa Abelló i Cia.
Expoció local 1883/Fons Ragon-AMAT
El dia de la seva inauguració va ser l’1 de juliol de 1883, diumenge de Festa Major. A la sortida de l’ofici solemne, el Consistori encapçalat per l’alcalde Joaquim Marinel·lo, que prenia possessió del càrrec aquell mateix dia, acompanyats de la comissió organitzadora i precedits de la banda militar dels Caçadors i Enginyers de Barcelona, marxaven en cercavila cap al Col·legi Terrassenc, seguits d’una gran multitud.
Entre les autoritats foranes convidades a l’acte hi havia el comandant militar Sanfeliu, els srs. Feliu i Coma representant a del Institut de Foment de Barcelona, el diputat a Corts Sr. Mas i el diputat provincial sr. Soler entre d’altres.
L’èxit de la mostra va superar les expectatives de l’organització, per tant s’ hagué de perllongar  per espai de dues setmanes més. El preu de l’entrada era d’una pesseta. La premsa local i barcelonina, principalment La Renaixença, es van fer ressò d’aquesta gran manifestació terrassenca.

Vuit anys després i també per la Festa Major es celebrà a Terrassa una altra exposició, aquesta vegada agrícola i d’àmbit regional.
L’espai emprat per la seva ubicació va ser el teatre del Retiro i el jardins del pantà o del Campos. Aquesta zona ocupava les terres de l’antic pantà des de l’actual carrer del Pantà fins a la rambla d’Ègara i era un lloc d’enjardinat natural que el feia atractiu pel passeig durant l’època estiuenca.
En l’exhibició dels seus productes i demostracions hi participaren en gran nombre agricultors d’arreu de Catalunya, gràcies a la convocatòria de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre de Barcelona. El muntatge i coordinació de l’exposició estava a càrrec dels terrassencs Josep Tobella i Joaquim Vancells.
El diumenge de Festa Major de 1891 es va celebrar la seva inauguració davant un reguitzell d’autoritats foranes convidades a l’acte: el governador militar, Joaquin Ahumada, el president de la Diputació de Barcelona, Manuel Planas i Casals, el magistrat de l’Audiència Territorial, Ruiz de Hita, els diputats Vidal, Castellar, Griera, Mir, Sandiumenge, entre altres, i el marquès de Sentmenat, president de l’Institut Català de Sant Isidre. Com a testimonis de l’acte hi eren presents un bon nombre de periodistes de Barcelona.
L’alcalde, Joan Barata, va rebre els convidats a l’Ajuntament on el diputat provincial Alfons Sala els donà la benvinguda. Tot seguit els presents es dirigiren en comitiva a l’església del Sant Esperit per assistir al solemne ofici de Festa Major. Al migdia, als salons del Casino Terrassense foren obsequiats amb un banquet oficial. Acabat l’àpat es dirigiren al teatre del Retir on es va procedir a la inauguració de l’exposició agrícola, davant una gran multitud que esperava l’ocasió per visitar-la.
Es celebraren concursos de destresa agrícola: de llauradors, de podadors i d’empeltadors i es procedí al lliurament de diverses medalles d’or del certamen. La instal·lació de Sabadell va ser guardonada amb el diploma de mèrit.
La mostra va merèixer gran elogis de la premsa barcelonina i l’afluència de visitants fou notable. La Companyia dels Trens del Nord va expedir més de 3.000 bitllets a visitants forans
L'exposició local de 1904 / Fons Ragon-AMAT
La següent exposició terrasenca, de productes locals, es va celebrar l’any 1904, també dins el marc de la Festa Major i aquesta vegada es va desenvolupar a l’anomenat Palau de la Indústria, és a dir, l’Escola Industrial, acabada d’inaugurar.
Un total de dos-cents expositors presentaren a la cita els seus productes; la quasi totalitat de fabricants, industrials, constructors, comercials, així com la representació de la cultura terrassenca.
La sala de les Belles Arts / Fons Ragon-AMAT
L’alcalde Alfons Ubach i la comissió organitzadora van encarregar la coordinació i muntatge de l’exposició a Joan Mestres i Poy, que havia estat delegat de Terrassa i Sabadell a l’exposició de Xicago de 1893.
Igual que les seves predecessores la mostra va obtenir un notable èxit de visitants tot i les crítiques per la falta d’espai i el conseqüent amuntegament de productes.
Exposició de 1904 / Fons Ragon-AMAT
El tram entre el pont del passeig i el Palau de Indústria va ser convenientment engalanat per donar l’aparença d’una gran avinguda. En aquell temps en aquest espai hi havia poques cases, s’estava construint el Vapor Sala i la casa Baumann no veuria la llum fins el 1913.També l’entrada exterior del Palau de la Indústria estava completament engalanada.
Actes de Festa Major a l'Escola Industrial / Fons Ragon-AMAT
Per donar més vistositat i provocar a l’afluència cap aquesta zona, alguns actes de Festa Major es van desenvolupar als voltants de l’Escola Industrial. (vegeu en aquest blog “ L’inauguració de l’Escola Industrial”

Fonts consultades:
OLLER, Joan Manuel. La exposición local de 1883. Diario de Terrassa. 28 novembre 1987
OLLER, Joan Manuel. La muestra de productos locales. Diari de Terrassa. 7 octubre 1989
PUY, Josep. La exposició local de 1883. Diario de Terrassa. 3 juliol 1993
RAGON, Baltasar. Coses de Terrassa Viscudes. Una exposició local. Impremta Morral. Terrassa (any?)


RAGON, Baltasar. Coses de Terrassa Viscudes. Una exposició regional agricola.. Impremta Morral. Terrassa (any?)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada