Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 1 de juliol del 2017

El Grup Excursionista La Mola / Cursa de patinets

Durant el primer terç del segle XX, la classe treballadora no gaudia de gaire esbargiment. Les moltes hores dedicades a la fàbrica no deixaven espai pel lleure. L’home a la taberna i la dona a la cuina.
Poc a poc van anar emergint noves pautes d’oci: el cant coral, l’excursionisme i la pràctica de l’esport.

Grup la Mola. Excursions varies/ Marius Heras-ABANS
Un grup de treballadors fundaven, l’any 1924, el Grup Excursionista La Mola. Les seves activitats, en un principi, eren simples anades a fontades, excursions de breu durada pels masos dels voltants, al pantà de la Xuriguera i com no, Sant Llorenç i el seu punt més alt, la Mola, que donava nom a l’agrupació. L’èxit de les sortides, en les qual hi podien participar les dones, va fer que es programessin sortides de més llarg recorregut al poder disposar de locomoció que els apropava a Núria, als Pirineus i a organitzar anades col·lectives a la platja.
Grup la Mola en el Pantà de la Xuriguera / Marius Heras/ ABANS
L’èxit associatiu va portar a l’entitat a  crear dins el grup noves seccions com l’atletisme. Una altra secció fou la d’acampada o de càmping com es deia aleshores.
L’entitat va editar, a partir de l’any 1928, un butlletí propi on els membres podien exposar les seves opinions. També s’organitzaven conferències sobre geologia , prehistòria i altres matèries.
Tenien la seu al carrer de la Palla
Amb l’entrada dels franquistes, el 1939, l’entitat va desaparèixer.

Cursa de patinets / Fons Ragon-AMAT
El dia 12 de gener de 1930, el grup excursionista va organitzar una carrera singular: una cursa de patinets. Un esdeveniment tan infantil va concentrar multitud de curiosos que van atapeir les voreres de la Rambla, de pujada i baixada en el tram entre el Mercat de la Independència i el final de la fàbrica Aymerich i Amat.
El fet de què moltes cases patrocinadores hi participaven amb molts regals, va fer que es creés molta expectació.
Es van fer vàries curses d’eliminatòries per a nens de 5 a 7 i de 7 a 9 anys. També es va dividir en grups segons el patinet fos de dues o tres rodes.
El guanyador absolut fou el vailet Jaume Gorina
La cursa de patinets a la rambla / Fons Ragon-Amat

Fons consultades:
PLANS, Lourdes. Terrassa Recull gràfic. El Grup Excursionista La Mola. Abans, Efadós Editorial. Barcelona 2007.
FIGUERAS, Pere. Terrassa Gràfica. L’Actualitat de Terrassa. 1994.
MUÑOZ, Anna i FONT, Dolors. Terrassa 1920-1930. Arxiu Tobella. Terrassa 1986

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada