Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 25 d’agost del 2012

La creu de can Badiella


Una creu de terme es una creu habitualment de pedra sobre un fust també de pedra i amb una base poligonal moltes vegades de graons. Acostumava a estar decorada amb temes de la crucifixió.
 
En l’època medieval delimitava els límits parroquials o termals. En general estaven situades al costat dels camins per tal de donar la benvinguda o acomiadar al viatger

La creu de can Badiella / Joaquim Verdaguer

La Creu de can Badiella està situada a 300 metres d’aquesta masia, en el camí que va des de la carretera de Montcada a Can Sabater del Torrent, en l’encreuament que porta al mas.
La creu marcava els límits de les parròquies de Sant Pere i de Sant Julià d’Altura. Aquest límit venia marcat pel camí de Sant Quirze del Vallès a Matadepera
La creu de terme sobre un bassament triple d’estructura circular. Dalt del fust un capitell ornamentat amb figures d’àngels esculpides. A sobre una creu grega esculpida  en pedra amb dues cares diferenciades: al frontis la imatge del Sant Crist i, al dors la de la Mare de Déu i el nen.
La creu de can Badiella / Joaquim Verdaguer

La creu sembla l’original i no està estudiada. Probablement va passar desapercebuda durant el conflicte de la Guerra Civil o va ser amagada.


Quan es va produir l’agregació del poble de Sant Pere a Terrassa i Sabadell la línia divisòria del camí de Sant Quirze del Vallès a Matadepera, que separava la parròquia de Sant Pere amb la de Sant Julià d’altura, va ser desplaçada cap l’est, pel camí que va de Sant Quirze a Sant Julià d’altura. Es per això que can Badiella i la creu de terme quedaren situades en el terme de Terrassa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada