Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


divendres, 3 de febrer del 2017

L’avinguda de Jaume I

Aquesta avinguda és un tram del cinturó perimetral al voltat de la ciutat que va projectar l’arquitecte Melcior Vinyals l’any 1930, i uneix l’avinguda de l’Abat Marcet i la de Barcelona. El seu traçat separa el barri de Sant Pere i el de Sant Pere Nord.
Abans havia portat els noms de carrer 49-A, Gran Via NE, 6 d’octubre i, el 19 de febrer de 1936, l’Ajuntament aprovà assignar-li el nom de Jaume I.


Jaume I el Conqueridor. Montpeller, 1208 – València, 1276. Comte de Barcelona i rei de l’Aragò. És un dels personatges més importants de la història de Catalunya.
Va conquerir Mallorca (1229) amb la qual cosa va obrir les rutes comercials cap el Mediterrani. Amb la conquesta de València (1238) va poder ampliar els seus dominis i la frontera amb Castella. També va conquerir Múrcia (1264) però la va cedir a Castella. Va morir el 27 juliol 1276.
La seva relació amb Terrassa ve donada per ser propietari del Castell Palau on hi va fer estada els anys 1223,1242 i 1274, i també, pels privilegis que atorgà a la vila de Terrassa.
L'avinguda l'any 1971 / Fotos Francino
L'avinguda amb el seu encreuament amb la ctra. Matadepera
i l'avinguda de l'Abat Marcet / Fotos Francino
L’avinguda abans d’urbanitzar-se eren camps d’oliveres al pas del Torrent Monner que anava de nord a sud. Tota la zona fins a la riera de les Arenes era conegut com el Pla de les Arenes. Les primeres cases es van construir a la vessant dreta del torrent, on es bifurcaven els camins de Castellar i el de Can Petit, al lloc que serà la futura plaça d’Andalusia. Des d’aquest punt fins a la carretera de Castellar es conserva les directrius sobre la seva amplada marcada al Pla Urbanistíc de Melcior Vinyals. Des de la plaça i en direcció cap a llevant era un petit camí recte que portava, pels darreres de l’Electra, al pas a nivell de la carretera de Castellar. Com a camí estaria actiu fins als anys 70. La seva transformació en avinguda, en aquest segon tram va venir precedida per la l’instal·lació en el seu recorregut de concessionaris.
Avinguda de Jaume I, 2009 / Joaquim Verdaguer
Davant la petició de la Coordinadora d’Entitats Andaluses de Terrassa de què l’Ajuntament dediqués una plaça a Andalusia en reconeixement a tots els terrassencs nascuts a aquesta província i a la seva bona integració a la cultura catalana. Un lloc que fós de trobada de totes les entitats d’aquella comunitat, principalment per celebrar l’anual Dia d’Andalusia. L’Ajuntament va reservar un espai a la part nord de la recent urbanització del Pla de la Font de l’Apotecari a tocar a l’avinguda de Jaume I, al qual l’hi assignar, el 1998 el nom de Plaça d’Andalusia
El 23 febrer de 2003, Dia d’Andalusia, es va inaugurar en dita plaça l’escultura “Amalgama” obra de l’escultor terrassenc Ramon Suau, que donava personalitat a la plaça. L’acte va ser presidit per l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, amb la presència de l’escultor i Pedro Domínguez, president de la Coordinadora de Entidades Culturales Andaluzas en Terrassa.
L'escultura Amalgama / Joaquim Verdaguer
Escultura obra de l’artista Ramon Suau de 8 m. d’alçada i tres d’amplada. És una peça pintada de blanc a la que l’autor la bateja amb el nom de «Amalgama», precisament, «una amalgama de cultures, una barreja de personalitats, de camins, de caràcters». Les tres branques simbolitzen les cultures catalana i andalusa. A la base una inscripció en marbre amb el nom  de les 8 províncies andaluses.

1 comentari: