Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 2 de setembre del 2017

El Passeig de les Lletres

L’ any 1888, l’Ajuntament acordà allargar el carrer de Sant Llorenç des del carrer de Sant Miquel (de Cervantes) fins a la via del tren, superant a mig carrer el pas en diagonal del torrent del Rossinyol. A la dreta, hi havia el Vapor Galí, inaugurat el 1881 i, a l’esquerra les terres agrícoles de Can Sanllehí.
Terres de Can Sanllehí. A la dreta tram del carrer de Sant Llorenç. 1925 / AMAT

A principis dels anys trenta del segle XX, l’empresa Torredemer S.A. va comprar les terres de Can Sanllehí per instal·lar-hi les seves naus industrials. L’any 1940 el «Vapor» ja era una realitat, ocupant tota la illa des dels carrers de Cervantes, de Sant Llorenç, de Sant Gaietà i el passeig Vint-i-dos de juliol, fins el punt d’apropiar-se de terreny públic per la banda del carrer de Sant Llorenç, on va instal·lar un grapat de coberts tancats per la banda del carrer amb una llarga i monòtona paret, deixant el carrer amb una amplada de sis metres.
El carrer de Sant Llorenç amb els coberts de Torredemer / Manuel Tobella-Arxiu Tobella
Enderroc dels coberts de Torredemer / Manuel Tobella-Arxiu Tobella
Després de 28 anys de gestions, reclamant terrenys públics, l’any 1966, l’Ajuntament portà a terme, en un sol dia, la demolició dels coberts i altres edificacions, deixant el carrer amb una amplada de 20 metres. Durant anys, la part central quedà com a pàrquing amb un vial a cada banda de pujada i baixada.
El carrer de Sant Llorenç 1990 / Gerard Indurain-AMAT
L’any 1990 tancà la fàbrica Torredemer i, sis anys després, el Vapor Galí. Les dues grans àrees industrials es requalificaren com a residencial deixant lliures dos espais per serveis: a la dreta, l’Institut Montserrat Roig i l’altra banda, després de recular les façanes per alinear-les amb el carrer de Pantà, es construir la Biblioteca Central. El ampli bulevard que quedà al mig, el 11 desembre 1997 se li va canviar el nom de carrer de Sant Llorenç, pel de Passeig de les Lletres.
La Biblioteca Central que es va inaugurar el 10 de maig de 1998, es va construir de nova planta obra de l’arquitecte Josep Llinàs Carmona.
El passeig de les Lletres / AMAT
El Passeig de les Lletres / Joaquim Verdaguer
L’any 2002 s’inaugurava l’escultura La nostra gent de Emili Armengol, que la Caixa de Terrassa oferí a la ciutat amb motiu del seu 125è aniversari. L’escultura, obra d’Emili Armengol, és una peça d’acer i llautó de 9’83 m. d’alçada  i 0’81 m. de diàmetre de base i un pes de dues tones.
La peça evoca el perfil d’una xemeneia adornada en tota la seva extensió per figures humanes.
Al peu del monument hi ha una placa amb la inscripció següent “La nostra gent”. Escultura d’’Emili Armengol donada a la ciutat per la Caixa de Terrassa amb motiu del seu 125è aniversari. Terrassa 21 de desembre de 2002»
El monument "La Nostra gent" / Joaquim Verdaguer
El dia 21 d’abril de 2004 es van inaugurar les escultures El cargol, El burro, El tren i La Flor de Kiku Misto, dins el projecte artístic i pedagògic “El llenguatge de les flors”. Les obres es va instal·lar al llarg del jardí central del passeig de les Lletres.


1 comentari:

  1. Hola, el nom de Passeig de les Lletres li van posar per la biblioteca? Gràcies

    ResponElimina