Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 15 d’abril del 2017

El torrent de les Ànimes

Recollint les aigües de la part nord dels carrers de Salmerón i Prat de la Riba es formava el llit del torrent de les Ànimes. Passat el carrer Pearson en el seu fondal, als anys cinquanta, es va construir una pista poliesportiva del Frente de Juventudes. Seguia un curs que passava per on es va construir el primer grup dels habitatges de la Caixa de Pensions (el pisos de l”Avecrem”). Quan es van construir la segona fase dels pisos de la Caixa, l’any 1965, es va trobar una necròpolis amb centenars d’enterraments que es creu que procedien de les epidèmies de la pesta dels segles XVI i XVII. Per això porta el nom de torrent de les Ànimes, tot i que hi ha una altra versió que en vincula el nom al Cementiri Vell, situat arran mateix del torrent.
Traçat del torrent de les Ànimes / AMAT

Pista poliesportiva del Frentre de Juventudes
 
El torrent al seu pas per on es construiran  el pisos de la Caixa / Fons Ragon-AMAT
El torrent passant pels darreres del Cementiri Vell / Fotos Ragon-AMAT
Després de passar per la plaça de l’Onze de Setembre, el torrent segueix paral·lel al carrer Prat de la Riba fins a arribar a l’avinguda de Jacquard. Al seu marge dret, als antics camps d’en Mauri, s’hi va jugar, l’any 1910, el primer partit d’hoquei de tot l’Estat espanyol. Darrera de l’antic bar Escola, ara és un comerç d’esport, hi ha un pàrquing. L’entrada la té pel carrer Prat de la Riba i una forta baixada ens porta al que queda del fondal de l’antic torrent.
El torrent a banda i banda del que serà l'avda. de Jacquard/ Fonts Ragon-AMAT
Quan es va construir l’Escola Industrial, per arribar-hi es va emplenar la nova avinguda de Jacquard. Després de passar l’avinguda de Jacquard el torrent vorejava la part de llevant del Vapor Sala. Poc a poc es va anar emplenant fins a convertir-se en la Rambla de Sant Nebridi. Al planificar la zona de la fàbrica Sala SA com a Campus Universitari, aquesta Rambla va quedar anul·lada i es va projectar la nova rambla de Sant Nebridi enfocant-la cap l’eix del carrer Prat de la Riba. El lloc de l’antiga Rambla o torrent va quedar esborrat i arran de l’avinguda de Jacquard es va construir l’actual Biblioteca de La Universitat Politècnica de Catalunya. Darrera d’aquesta es va urbanitzar la plaça del Campus, on l’any 2002 es va aixecar una escultura per celebrar el centenari de l’Escola Industrial.
Monument al centenari de l'Escola Industrial/Joaquim Verdaguer
La nova Rambla baixava fins a arribar al carrer Wagner, per darrera de l’antic cementiri, que ara és una zona enjardinada i transformada com a plaça de Joan Miró.
Marcat amb les fletxes, el Mas Palau o grup F/Proc. Rafael Aróstegui
El Molí/ Rafael Aróztegui
Després de traspassar el carrer de la Mare de Déu del Pilar, el curs girava lleument cap a l’esquerra tot rodejant “la muntanyeta”, per buidar les seves aigües al torrent de Vallparadís. La Muntanyeta antigament era el mas Palau i, més endavant, als plànols s’identificava com el Grup F. Quan es urbanitzar la zona de les piscines del Parc de Vallparadís, es va enderrocar aquestes edificacions i en el seu lloc es va construir un local de restauració i un petit auditori envoltats d’una zona de pícnic. L’únic vestigi que queda de l’antic mas és l’estructura del molí de vent.



Fonts consultades

MASDEU, Ramiro. La epidemia pestífera del año 1652 probable origen de la necrópolis de la calle General Sanjurjo. Tarrasa Información, 28 gener 1965. P.5


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada