Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 3 de març del 2018

Els Aplecs


Un aplec, tal com indica el seu nom, és un aplegament en aquest cas festiu i de gent al aire lliure. Originàriament els aplecs eren reunions obertes amb motivacions de caire religiós, per la qual cosa es celebraven, en la majoria dels casos, prop d’una esglesiola o ermita, principalment a la primavera. Els aplecs tenien un tarannà semblant al que actualment es coneix per pícnic i era amenitzat principalment amb sardanes, completant la vetllada tota classe de jocs i concursos de muntanya, focs de camp i tot amb una prèvia missa camperola.
Ermita de Sant Jaume de Vallparadís /Fons Ragon-AMAT
Un dels més antics dels que es coneixen a Terrassa era el tradicional aplec de Sant Jaume, que es celebrava lògicament la diada del sant, el 25 de juliol. El lloc escollit era l’ermita de Sant Jaume de Vallparadís, on ara hi ha el Museu Tèxtil, ubicació on els vilatans també organitzaven solemnes processons rogatives quan els amenaçava un flagell. Un altre dels aplecs propers era del de Santa Margarida del Mujal organitzat pel veïns de les Fonts.
Aplec de Sant Mus 
Els més tradicionals eren els aplecs que popularment es celebraven al llarg de la primavera, principalment per les Pasqües Florida i Granada; a Sant Feliuet de Vilamilanys, Sant Mus, Can Roure, Torre de Mossèn Homs, Can Pobla, La Mola. Quasi tots ells perduraren fins ben entrats els anys seixanta, quan van començar a decaure degut als nous al·licients juvenils i l’aparició de noves pautes per al temps d’oci, com la platja i la televisió, que van fer minvar la participació popular als aplecs. 
Torre de Mossèn Homs / Josep Escoda
També hi havia els aplecs que organitzaven les entitats ciutadanes: el més antic i tradicional, ja que es celebrava des de principis del segle XX, era el del Centre Excursionista que, al llarg de la seva història, ha anat canviat d’ubicació. Aquest aplec va derivar cap a les Diades de Germanor.
A principis del segle XX eren molt anomenats els aplecs de muntanya que es celebraven a la Mata i a l’Obac. Són famosos els celebrats els anys 1904 i 1905. El de 1904 organitzat pel Cor de l’Agrupació Regionalista i que va ser el primer que va portar el nom d’Aplec de Sant Llorenç tot comptant amb la presència del gran poeta català Joan Maragall.[El de l’any 1905, també organitzat per l’Agrupació Regionalista, es va celebrar a la Mata i al qual hi assistiren unes dues mil persones. La festa va ser amenitzada per la cobla Cassanenca i un quiosc del germans Pompidor que abastia de queviures i begudes als assistents a l’acte. 
L'Aplec a la Mata / Fons Ragon-AMAT
La missa d'un aplec a la Mata amb el fotògrafs enfilats a la taulada del Mas de la Mata/Fons Ragon-AMAT

Aplecs de l'Obac / Fons Ragon-AMAT
El més modern del aplecs va ser l’Aplec del Casal, que organitzava, des de l’any 1959 a 1989, el Casal de Sant Pere, primer a Can Guitart de la Muntanya i després a Can Solà del Racó i Torrebonica l’últim. Actualment al terme de Terrassa només es celebra un aplec a l’ermita de Santa Margarida del Mujal, si bé també es celebra seguint la varietat regional diverses romeries de cases regionals a la Torre de Mossèn Homs o a la Masia dels Bellots, tot celebrant la festa dels corresponents patrons regionals.
Cartell de l'Aplec del Casal 

L’Aplec de la Sardana de Terrassa organitzat per l’Agrupació Sardanística ASERT es celebrava en pla pícnic al incipient Parc de Vallparadís, sota el pont del Passeig. Amb el temps va derivar el Diada Sardanística que es desenvolupa a la plaça Vella.

Aplec de la Sardana-Diada Sardanista a la plaça Vells / Ramon Navarro
Fonts consultades:
“Aplec” a Enciclopèdia Catalana, vol. 2, p. 292.
CARDÚS, Salvador: El castillo de Vallparadís, Junta de Museus, Terrassa, 1969.
BALLBÉ, Miquel: Matadepera i Sant Llorenç de Munt, Ajuntament de Matadepera, 1981.
VERDAGUER Joaquim. El Casal de Sant Pere pas a pas. Casal de Sant Pere. Terrassa 1993





2 comentaris:

  1. Els de la Sagrada Família anavem a l'aplec de Can Roure, no el veig reflexat!

    ResponElimina
  2. La meva àvia, nascuda el 1870, va morir el 1963, em parlava de l' aplec de Sant Mus. Crec que era fora del terme de Terrassa.

    ResponElimina