Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 7 de desembre del 2013

Pubilles i miss de Terrassa

Una pubilla era l’hereva receptora de l’herència patrimonial a falta d’un hereu.



A meitat del segle XX, però, van començar a celebrar-se certàmens de pubilla de Catalunya. És per això que molts municipis van començar a elegir la seva pubilla que representava el municipi i era present en el context essencialment festiu en els actes que se celebraven a la ciutat.

En els seus inicis, imposada per la moralitat franquista, es valoraven de la candidata les virtuts morals, la dedicació a la llar, la família, i com no, l’aspecte de la bellesa física.

Aquesta nova versió atenuada de pubilla venia a contrarestar  la antiga ratxa de miss que s’elegien durant els anys vint i què la Repùblica va suprimir



Encara actualment, el seu vestit sol ser el tradicional de catalana: el cos és de vellut negre, un teixit car, representatiu de la classe burgesa, que contrasta amb la camisa de pagesa i el cosset del vestit tradicional. La faldilla de la pubilla és un brocat sota el qual s’amaguen els enagos. A més, la pubilla acompanya aquest vestuari amb un dasvantal negre, símbol de la dona treballadora. Duu mitges blanques, millor si són de blonda, i sabates de taló, a diferència del tradicional de catalana, que calça espardenyes. Cobrint les espatlles, una mantellina de punta, blanca, que simbolitza la bona posició de la pubilla al poble. El vestuari es completa amb la gandalla i les mitenes, dos elements comuns en els vestits tradicional de catalana i en el de pubilla.
Antonia Vidal

A Terrassa, la primera vegada que es va elegir una pubilla va ser l’any 1958. La seleccionada va ser Antonia Vidal. L’any següent, el 1959, Cristina Ballbé; el 1960, Natàlia Colomé ; el 1961 Maria Antonia Minués.

Del 1961 al 1964 no disposem de dades. El 1965 Maria Carme Carnés.


El dia 16 de desembre 1966  en un ball de beneficència celebrat al Casino del Comerç,  presidit per l’alcalde Miquel Onàndia, es va proclamar pubilla de Terrassa la Maria del Carme Puigdomenech..


El 7 de desembre de 1968 a la Sala Capitular de l’Ajuntament era proclamada Montserrat Casarramona, com a pubilla. Dies més tard aquesta seria elegida primera dama d’honor de la pubilla de Catalunya. També seria pubilla de Terrassa durant l’any 1969

El 1970 es escollida Antonia Calvo i el 1973 Montserrat Cusco. Aquest és l’últim any que se celebra l’elecció d’una pubilla.
Elecció de la Pubilla 1965 /Fotos Francino

També cal fer esment a les pubilles de la Sardana: Montserrat Marqués, el 1960; Joaquima Parets, 1961; i Maribel Viciana, 1962.
L’any 1998 Sílvia Piñol era proclamada pubilla de l’any en què Terrassa va ostentar l’honor de ser Ciutat Pubilla de Catalunya.
Elecció de la Pubilla 1966/Fotos Francino

Passat l’enrenou de la transició política, l’any 1979 va retornar, organitzat per les noves discoteques de la ciutat el certamen de Miss.

Una miss és una noia que  ha guanyat un certamen de bellesa. Els anys 20 es deia “Señorita de España”. El 1960 es van començar a celebrar certàmens com a “miss”.
Gemma Melé Miss 1979/DDT

La Primera Miss Terrassa va ser Gemma Melé, l’any 1979, en un acte celebrat a la discoteca Reprise. Dies després a la discoteca «Bruc’s» d’Igualada, aquesta terrassenca era proclamada miss Catalunya.

Durant els anys 1980 i 1981 no es va  celebrar cap certamen.

El  març de 1982 la miss Terrassa és Rosa M. Egea. En el mes de juliol seria votada Miss Catalunya al certament efectuat en una discoteca d’Olot. També participaria en el concurs de Miss Espanta, però no resultà elegida.

A la discoteca Neón del Coro Vell, amb la participació de 16 candidates, Rosa Maria Moliner era triada Miss 1983.

Remedios Rubio de 18 anys i nascuda a Súria fou  proclamada Miss Terrassa 1984.

L’elegida Mis Terrassa 1985 va ser Mònica  Raspall. El 1986 amb setze anys ho va ser Dolors Saldaña, que també resultà elegida Miss Vallès. El 1987 no es va celebrar. El 1988 Carmen Hernández era escollida en un passarel·la a la discoteca No Name. A la mateixa discoteca, l’any 1989 la guanyadora va ser Susana Álvarez, El premi era dotat amb 25.000 ptes. El 1990 era proclamada  Cristina Vilanova de 16 anys a la discoteca Numberone. L’any 1991 no es va celebrar. També a la mateixa discoteca l’any següent Noelia Vicente era escollida Miss Terrassa 1992. Sílvia Peula seria l’escollida l’any 1993.
Elecció de Miss Terrassa 1986 /Fotos Francino

En un acte celebrat  en el mes de maig a la discoteca Instint, és elegida Anna Cortina com a Miss Terrassa 1994. En el mes de setembre es quedà sense títol per un conflicte legal entre els organitzadors.

Dins els despropòsits dels organitzadors, a la discoteca Pachà de Castellar del Vallès fou  elegida Miss Terrassa 1995, Estíbaliz Sánchez, una noia de Mollet. Això va provocar que durant els anys 1996, 97 i 98 no se  celebrés cap certamen de Miss Terrassa. L’últim que es va celebrar va ser l’any 1999 en què Maite Rios va ser coronada a la discoteca Que!.



Cal destacar altres guardons de bellesa sense passar per ser elegides Miss Terrassa.

El 1978 Anna Mas Masdefiol amb 17 anys és seleccionada  a Lloret de Mar com a Miss Costa Brava, després que uns dies abans assolís el lloc de segona dama d’honor en el concurs de Miss Barcelona. Amb aquest resultat participa en el concurs de Mis Espanya, a Santa Cruz de Tenerife i queda al sisè lloc,

La noia terrassenca de quinze anys, Núria Ruíz Castor, va ser proclamada Miss Espanya 1979 a la localitat suïssa de Biel.

L’any 1983 la terrassenca Mariví Pintó era proclamada Miss Vallès i, un mesos més tard, Miss Catalunya. El 1985 Anna Larrea amb 19 anys es elegida Miss Vallès. El 1995 a la discoteca In’s Tint acull la selecció comarcal de Miss Vallès guanyant Marta Oliart, que va representar al concurs de Miss Ibèrica.

A la Sala Barcelona,  Marta LLoberas es proclamada Top Model Terrassa 1996

Fonts consultades:

Anuaris de l’Arxiu Tobella de 1979 a 1999.

VILLATORO. Vicenç, LLOCH, Jordi i SABRIÀ, Salvador. Terrassa 1964-1977, Arxiu Tobella. Terrassa 1981.

CASTELL, J., PALOMARES, M. i TORRELLA, F. Tarrasa i los Tarrasenses. Patronat de la Fundació Soler i Palet. Terrassa 1966

3 comentaris:

  1. Soc Dolors Saldaña, Miss Terrassa i Valles 86-88. M.agradat molt llegir aquest blog. Salutacions.

    ResponElimina
  2. Bona tarda, sóc la Montse Casarramona, pubilla de Térrassa 1969 i 1a dama d'honor de la pubilla de Catalunya, uns records inoblidables , gràcies Joaquim

    ResponElimina
  3. Bona tarda ! M'agradat retornar a veure l'as Miss terrassa però i a una errada al 1981 vaig ser miss terrassa i diu que no es va celebrar cap certamen i va ser a la discoteca Reprris i el certamen de miss Catalunya a Mataró a la discoteca experiens no per res , però si i va haber certamen i fotos , la fotos la va fer fotos francino no mes hera per fer un apunte Gracies

    ResponElimina