Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 11 d’agost del 2012

Rellotges de Sol


Els rellotges de sol són els instruments més antic de la humanitat per mesurar el temps. Assenyala les hores mitjançant l’ombra d’una agulla reflectida dins un quadrat o un dibuix ovalat on hi marcades les línees i els signes horaris. Aquest últims normalment segueixen la numeració llatina o l’arabista.
A la Terrassa urbana hi han alguns rellotges de sol tot i què, el rellotge mecànic  a sobreposat en seu ús davant la necessitat dels obrers per incorporar-se a les fàbriques. El rellotge de sol més singular, dins la xarxa urbana, el trobem a la façana de la farmàcia Albinyana.
On més estava implantada la utilització del rellotge de sol era en el món agrícola, principalment a les masies on el coneixement del temps feia possible predir amb precisió les activitats agrícoles. El rellotge rural més ben conservat i singular es el de la masia de Can Palet.

Si fem un tomb per Terrassa i el seu terme, recomanat per a per excursionistes o ciclistes, podem trobar els següents rellotges de sol que encara es conserven:
La farmàcia Albinyana del raval de Montserrat, 48 conserva en la seva façana modernista, un rellotge de sol rematat amb unes garlandes florals
Can Arnella situada a la carretera de Sabadell a Matadepera té el típic rellotge de sol amb subdivisions horàries
Ca n’Amat de la Muntanya, a la carretera de Rellinars té un rellotge de sol rectangular coronat per un sol inclinat d’on surt l’agulla. Esta situat a la dreta del balcó principal amb la inscripció «Si no fos Déu que se’n recorda, tu ni jo tindríem corda» Cal dir que no és el mateix que hi havia a principi de segle.
Can Barba de la Pedra Blanca, masia situada a la carretera de Sabadell. Desprès d’una restauració amb arrebossat  de la façana, ell rellotge actualment només en queda testimoni l’agulla solitària marcant qualsevol hora.
Can Bogunyà es una masia aïllada prop la riera del Palau, documentada, l’any 1015. Té un rellotge de sol amb agulla però sense numeració
Can Bon Dia / Joaquim Verdaguer
Can Bondia. És una masia moderna construïda el 1960 situada a prop de la carretera de Castellar. Té Rellotge de sol realitzat l’any 1967 amb traçats modernistes.
Can Cardús de les Orioles  masia emplaçada a un km. Del vial que des de la ctra. de Rellinars a Can Gonteres, prop del Quart Cinturó. A la façana a l’esquerra del atri de l’entrada principal, hi ha un rellotge de sol molt deteriorat que va ser bastit l’any 1602. Gracies a un dibuix de Mateu Avellaneda fet l’any 1933 podem fer-nos l’idea de la seva composició.
Can Figueras del Mas, situada darrera l’Hospital de Terrassa té un rellotge de sol circular decorat en dobla corona com a sanefa. Porta la data de 1848
Can Fonollet, a Les Fonts de Terrassa té el rellotge de sol situat al centre de la façana  amb gratibuixant amb traços acriaturats
Can Fonollet / Joaquim Verdaguer
Can Font de Gayà. Es troba a 2 kilometres en dins de la carretera de Rellinars.
El mas té dos rellotges de sol a la façana principal i un tercer a la façana lateral est.
Can Guitard de la Muntanya. Situada prop el torrent de la Xuriguera a la carretera de Rellinars. A la façana principal poc en queda del rellotge original: l’agulla i uns quants signes de la numeració.
Can Guitard de la Riera. Ubicat entre la via dels FFCC i la riera del Palau. Rellotge de sol difuminat i amb una part desapareguda per el bastiment d’una finestra.
Can Minguet. Masia cantonera entre la carretera de Rellinars i els carrer del Pla de l’Ametllera. El rellotge de sol bastit l’any 1888 i restaurat el 1998. Al costat d’una rudimentari sol hi ha la inscripció Bon Dia.
Can Moltllor es troba a 150 metres a la dreta de la carretera de Castellar, desprès de passar els grups de Sant Llorenç. Rellotge de sol quadricular situat a l’alçada del primer pis.
Can Palet / Joaquim Verdaguer
Can Palet. Masia ubicada a l’avda. De les Glories Catalanes, 119. Es el rellotge més ben conservat de les masies de Terrassa. La seva grafia ens descriu un sol d’un surt l’agulla horària. La numeració es romana marcat des de les 4 de la matinada a les 7 del vespre. A cada punta hi ha les figures d’un gall que marca l’alba i una lluna creixent que ens indica el vespre.
Can Petit / Joaquim Verdaguer
Can Petit masia situada al polígon industrial del mateix nom. El rellotge de sol està situat al centre de la façana molt malmès amb l’agulla marcat l’hora però sense els signes horaris
Can Poal. Masia situada dalt a Vista Alegre. Té un rellotge de sol esgrafiat ben conservat. Es dels pocs rellotges que té l’agulla en horitzontal
Can Sabater del Torrent, Ubicat al costat del torrent de la Grípia i prop de l’autopista de Terrassa a Barcelona. Degut a la remodelació de la façana, l’antic rellotge va desaparèixer sota el nou arrebossat. El rellotge es va restituir al voltant de la agulla dins un quadrat mural amb la numeració pintada rudimentàriament segons un rellotge convencional. Per tant amb poc rigor científic, ja mai es pot mesurar el pas del sol i l’hora al seu lloc i deixa les xifres superior sense l’ombra de la agulla
Obac Nou. Casa està situada al cim d’una carena prop del Km. 10 de la carretera de Rellinars. L’estructura i la decoració de la façana  són d’un estil italianitzat i en la seva remodelació de l’any 1995, es procedí al retorn d’un rellotge que té gravades la numeració aràbiga en una placa rectangular i té l’agulla fixa  orientada cap el sud-est marcant les hores de set a cinc
Església de Sant Pere. En el segle XIX l’era per trillar del poble de Sant Pere estava situada davant l’església de Sant Pere on ara hi ha la plaça del Rector Homs. Per poder regular el temps de batre es va bastir un rellotge de sol a la paret sud de l’església parroquial, sota el campanar gran. Es un rellotge que té gravades la numeració aràbiga en una placa rectangular i té l’agulla fixa  orientada cap el sud-est marcant les hores de set a cinc
Torre de Mossèn Homs Es troba en el camí que de la carretera de Castellar porta a la Residència Geriàtrica Mossèn Homs Té ell rellotge de sol restaurant a la façana principal,.

També se sap de altres rellotges de sol desapareguts però que han deixat testimoniatge documental, gràfic principalment dibuixos de Mateu Avellaneda o fotogràfics:
Ca n’Anglada; Can Boada del Pi; Can Gorgs; Can Malet, Can Macià, Can Sabater de Santa Margarida; el Mas de la Castlania; Els Bellots; Can Casanovas.

Treball de camp realitzat per l’autor

3 comentaris:

  1. Ni per vacances no pots parar ? Nen, que després no tindré temps de llegir-les totes !!!

    ResponElimina