Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 14 de maig del 2016

Instal•lacions esportives terrassenques als anys 50

Camp del CD Agut. Aquest club va ser fundat l’any 1946 com a secció esportiva de l’empresa Talleres Agut. Tenia el camp de joc al costat de l’empresa a tocar a l’actual avinguda de Josep Tarradelles. Als anys 50 participava a Primera Regional. L’any 1956 va jugar a la Tercera Divisió.
Camp de l'Agut
Camp vell de Terrassa FC. Club creat l’any 1908 com a Terrassa Foot-Ball Club. El seu precedent fou el Young’s Club. Els anys 50 participava a la Segona Divisió Nacional. Va començar a jugar al Velòdrom de Terrassa al carrer de Pi i Margal on actualment hi ha els tallers de CIRSA. L’any 1960 es va traslladar a l’Estadi Municipal.
Camp vell del Terrassa FC
Sant Pere Bàsquet. Club fundat el 1945 com a JACE Sant Pere. L’any 51 adoptà el nom de S.P. Terrassa. Jugava en un camp de terra que hi havia al pati del Casal de Sant Pere, fins que l’any 1953 es va construir la pista de ciment. Participava a Primera Regional Catalana, avantsala de la Primera Divisió Nacional.
Casal de Sant Pere
EPIC. La secció de bàsquet es va formar a finals dels anys 40 com a Colla Tabola. El 1954 canvià el nom per Agrupació Vallparadís fins que el 1956 adoptar el nom de EPIC (Entitat Poliesportiva i Cultural). Tenia la pista on ara hi ha el pàrquing del carrer de San Antoni, casualment i justament al lloc on es va jugar el primer partit de bàsquet de l’Estat Espanyol, el 1912 (Escola Vallparadís). Va arribar a jugar a Segona Categoria Catalana.
Pista de l'EPIC
Club San Fernando. Format després de la Guerra Civil depenent del Frente de Juventudes. El seu primer camp de Joc va ser el pati de l’Institut Industrial fins que a la dècada del 50 es traslladà a la pista del carrer de Salmerón cantonada amb el carrer de Pearson.
Frente de Juventades (carrer de Salmerón)
Club San Fernando-Semolas Espona. El club del Frente de Juventudes deixà el 1957 la pista del carrer de Salmerón per ocupar la nova que s’havia construït al bell mig dels Jardins del Circol Egarenc. Tres anys després el club passà a denominar-se GD Semolas Espona.
Pista del Círcol Egarenc
Camp d’Hoquei Municipal. A principi dels anys cinquanta es va projectar la construcció d’una zona esportiva a la ciutat. El lloc triat va ser a la dreta de la carretera de Castellar, davant de l’Electra (AEG). Es volia contruir un complex esportiu amb un estadi de futbol, camps de hoquei, tennis, piscina. El primer que es va construir va ser un camp d’hoquei, davant del Grup Egara, on es podia practicar aquest esport sense dependre del camp vell de futbol i altres indrets. Era principalment la seu del CD Terrassa Hoquei. El camp va desaparèixer durant la riuada del 1962.
Camp Municipal d'Hoquei
El Camp del Jabac. Aquest terreny de joc era el del Carmelitano. En primer lloc estava situat davat de la Llar, on ara hi el Centre Comercial Talló. Als anys 50, el trobem ubicat sobre l’avinguda de l’Abat Marcet, entre els carrers de l’Ancianitat, Maestrat i Doctor Cistaré. És un club de futbol-base de cadets infantils i juvenils. Actualment juguen a la zona esportiva de Can Jofresa de Terrassa.
Camp del JABAC
El E,C. Kubales. Era un equip de juvenils creat el 1953 i que jugava al camp del Sot de la Piscina al costat de la carretera de Martorell. Un cop consolidat el club i davant de l’èxit del ressò dels partits, es va habilitar un nou camp de joc més reglamentari, situat a la cruïlla de les carreteres d’Olesa i Martorell, al costat de la masia de Ca n’Aurell. Ladislao Kubala va assistir en vàries ocasions a partits dels Kubales, fins i tot, en un d’ells va fer la sacada d’honor. El 1960 degut a la pressió immobiliària va traslladar el terreny de joc on ara hi ha la gasolinera de la rambleta del Pare Alegre.
Camp dels Kubales
Piscina Vella. L’any 1932 es fundava el Club Natació Terrassa. Per poder disposar d’una instal·lació adient per a aquest esport, Agustí Vilar va fer construir una piscina al carrer d’Edisón, en terres de la seva propietat. Quan  va començar a fer fred, els nadadors buscaren esports alternatius per entrenar-se, com el frontó i el bàsquet. Es va habilitar la part baixa de la zona de la piscina com a camp de bàsquet i el frontó.
L’any 1941, a la piscina terrassenca, s’hi celebraren els Campionats de Catalunya. El camp de bàsquet es transformà en pista de ciment, la qual cosa va propiciar la pràctica d’un nou esport: l’hoquei sobre patins. La nova pista es va inaugurar el 26 de gener de 1949 amb un partit entre les seleccions d’Espanya i de Catalunya.
El propietari alternava el servei de piscina amb la projecció de pel·lícules, balls i vetllades de boxa. Les instal·lacions de la piscina als any 50, eren un dels lloc de moda per anar-hi a ballar. També s’aprofità la pista per crear el Terrassa Patín Club.
L’any 1957 van començar els cursets escolar de natació, organitzats pel Frente de Juventudes.
El 1960, el propietari no va voler prorrogar el contracte de lloguer i la solució pel club va ser que l’Ajuntament construís dues piscines a la nova Zona Esportiva de l’Abat Marcet.
La piscina vella fou enderrocada a finals dels any 60 per construir-hi blocs d’habitatges.
Piscina vella
Pista de la piscina
Frontó de la piscina
Sagrada Família. L’equip de bàsquet fundat el 1943 amb el nom de JACE Sagrada Família per jugar el Campionat Diocesà. Un any després, el 1944, es va inaugurar el camp nou, al carrer de l’Infant Martí, dins els terrenys del Casal de la Sagrada Família, i el 1948 s’inaugurava la primera pista de ciment, que va fer possible la pràctica del hoquei sobre patins. Va ser aquests anys que va adoptar el nom de Sagrada Família Terrassa o S.F. Terrassa. L’any 1949 l’equip es va inscriure al campionat de la Federació Catalana de Bàsquet. L’equip va anar escalant categories fins arribar a la Segona Divisió Nacional. Pel que fa a l’hoquei sobre patins, l’any 1967 va aconseguir l’ascens a la Divisió d’Honor, on milità durant uns anys. El 18 de juny del 1966 es va inaugurar el nou pavelló cobert.
Camp del Sagrada Família
C.P. San Cristóbal. L’any 1955 el Bisbat creava la nova parròquia de Sant Cristòfol. L’any 1957 es va fundar l’equip de futbol associat al Centre Parròquial. Per a la pràctica del joc es va habilitar un terreny al carrer del Doctor Aymerich i Gilabertó fins que es va inaugurar, a l’altra banda de la riera de les Arenes, l’estadi Municipal de Ca n’Anglada, Va començar participants als campionats regionals fins escalar la Primera Catalana.
Camp del CP San Cristóbal
Centre Social Catòlic. Aquesta entitat centenària no disposava d’una pista poliesportiva fins l’any 1957, on en principi es jugava a hoquei sobre patins que jugava a tercera categoria. Més endavant s’hi afegiria el futbol sala i el bàsquet.
Pista del Centre Social Catòlic
Club de Tennis Terrassa. El club es va fundar l’any 1921. El 1940 passà a se una secció del Gran Casino, fins que el 1968 es va independitzar. Pes pistes estan situades al carrer Blaco de Garay cantonada amb el carrer de Galileu.
Club Tennis Terrassa
Procedència de les fotografies: Miquel Verdaguer

2 comentaris:

  1. El dia següent a les inundacions del 62 vaig anar amb el meu pare i el meu oncle al barri de les Arenes i a més d'observar la línia del tren penjant, el camp d'hoquei estava destruït, tot just es reconeixien les porteries.
    Recordo que van posar un camp provisional darrere de les piscines i aviat va estar construït el de l'Egara al Pla del Bon Aire i posteriorment les Pedritxes.

    ResponElimina
  2. 10-5-19. Hola, bon día Joaquim. Després de visitar el teu treballat bloc, he quedat encantat i molt sorprès alhora; el visitaré, amb el teu permís, més vegades. Joaquim, voldria demanar-te un favor que sé que serà difícil, bastant difícil ... Podries aconseguir-me alguna fotografia de l'equip de futbol del Terrassa FC, amb el seu entrenador, de la temporada 1944-1945? És que l'entrenador llavors era família meva, es deia (EPD), José Cabo i sabem molt poc de la seva trajectòria com a futbolista i preparador. Si pogués ser possible, ens faries feliços a molts familiars. Donant-te les gràcies per anticipat, et saluda ... Francesc Cabo, mail: pscopeco1@gmail.com

    ResponElimina