Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 20 de gener del 2018

El fanals terrassencs

L’enllumenat vial a Terrassa a l’època medieval era a base de rústiques torxes col·locades estratègicament als llocs de pas constants. Després vindrien els graellats de ferro o teieres alimentades amb llenya. Ja en els segles XVIII i fins a la meitat del segle XIX, es va col·locar fanals alimentats amb oli. Se sap que un home nomenat Josep Ventayol tenia cura diàriament d’encendre i apagar, cobrant de l’Ajuntament un sou per cada fanal. I així fins arribar a la Revolució Industrial; el primer de juny del 1860 s’inaugurava oficialment la il·luminació als carrers a base de gas, amb la instal·lació de 97 fanals. Mig any després hi havia 126 faroles i l’any 1873 en cremaven 132.
L’any 1884 el terrassenc Francesc Giralt i Serrà va portar a la nostra ciutat la novetat de l’electricitat, aplicant-la, en un principi, al vapor Galí i a algunes cases particulars. El 16 de juny de 1896 es creava la Societat General de l’Electricitat, per produir fluid per arrendar-lo al públic. Però no serà fins el 1907 que es va aplicar a l’enllumenat viari, per mitjà d’arcs voltaics, al carrer de Sant Pere i, el 17 d’abril de 1924, als carrers de la Font Vella i Gavatxons. Després va continuar estenent-se per altres carrers. Cada fanal tenia un interruptor que un fanaler amb un pal tenia que accionar per encendre i apagar cada dia.
Fins als anys 50 van conviure els fanals de gas i d’electricitat.

Mostra de fanals terrassencs:










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada