Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 2 de novembre del 2013

El primer aplec de Sant Llorenç i l’homenatge a Joan Maragall

El primer aplec de Sant Llorenç es va celebrar el 15 de maig de 1904 amb la presència del poeta Joan Maragall, el qual va rebre un homenatge dels cantaires de Terrassa per haver-los escrit i dedicat el “Cant del Joves”, musicat pel mestre Enric Morera.
Primer aplec de Sant LLorenç/Fons Ragon-AMAT

Així doncs, el poeta va arribar el dia abans acompanyat per Alexandre de Riquer i Francesc Pujols. Varen visitar les esglésies de Sant Pere acompanyats  per Joan i Jaume Llongueras, Joaquim Vancells i Josep Pi de la Serra; i en un petit carruatge es traslladaren al mas de la Barata, on emprengueren una caminada fins a la Coma d’en Vila, per a contemplar una inoblidable posta de sol. Després, feren via cap al mas de la Mata on soparen i passaren la nit. Abans de l’àpat, però, pujaren al turonet de l’ermita de Sant Jaume, i des d’aquest indret albiraren les valls del Bages plenes de petites lluminàries, creades pels focs que el pagesos encenien per a celebrar la vesprada del dia de Sant Isidre.
Joan Maragall
De bon matí, una gran multitud de gent es començà a aplegar  dalt de la Mola, dels que hi destacaven els cantaires de l’Escola Coral amb el seu estendard. A la porta de l’església, abans d’entrar, la coral va entonar el “Cant del Joves”. Durant la missa que es celebrar dins el monestir, oficiada per mossèn Jaume Ramoneda, es cantaren diverses composicions. Després de voltejar per dalt de la Mola, guitant les esplendoroses vistes, es decidí davallà cap a Coll d’Eres on estava programat dinar, tot i que alguns dels presents decidiren romandre allà dalt. Però, La caminada fins a Coll d’Eres i la tornada des d’aquell indret així com la forta calor els astorà, tot i perdre’s part dels actes programat.



A Coll d’Eres hi hagué un petit contratemps que va disgustar alguns dels presents: La calor i la falta d’aigua. Això, provocà en aquell indret algunes queixes, no obstant, l’organització havia connectat amb un traginer de Mura que portaria l’aigua, però, malauradament aquest es va retardar. Després, de dinar el poeta conversà amb tots els presents escampats per les feixes amb les taifes buides, i seguidament  aplegà la multitud per llegir-los un bellíssim parlament acanonat pels cant de l’Escola Coral. Finalment, a mitja tarda, es donà per acabat l’ aplec amb el cant de “Els Segadors”.



La baixada va ser pel Coll d’ Estenalles cap a la Barata, on els esperaven bona part del que s’havien quedat dalt de la Mola. Allà, el poeta fou rebut entre grans exclamacions d’entusiasme. Cal destacar, l’espectacularitat que es generava entre els presents al veure baixar per la carretera de Matadepera, durant la vesprada, un seguit de tartanes, ciclistes, mules i gent a peu, tot cantant de camí cap a Terrassa.

L’any 1961, en motiu del cinquantenari de la mort del poeta Joan Maragall el dia 19 de maig, se celebrà a Coll d’Eres un acte en record del primer Aplec de Sant Llorenç del 1904. La iniciativa de l’homenatge partí de Joan Morral i s’organitzà per varies entitats terrassenques encapçalades per Amics de les Arts i el Centre Excursionista. També, es va erigir un monòlit dedicat al poeta; en un primer moment és pensà en col·locar-lo  dalt la Mola, però, davant de les dificultats es van decidir per Coll d’Eres. El monòlit d’un pes de 1.500 quilos i una alçada de dos metres, va ser transportat finalment per mitjà de dos tractors ajudats per mules.



El dia abans els Minyons de Muntanya acamparen allí, i van proveir prop del monument un rústec altar presidit per una creu. L’endemà s’aplegà a l’esplanada una multitud de gent, entre ells, els descendents dels organitzador del primer aplec, de l’any 1904. També, es comptà amb la presencia del fills dels poeta, Guillem, Helena i Maria Maragall i familiars de Joaquim Vancells i Joan Llongueras.
La missa a Coll d'Eres/proc.Mn.Manel Ametller
L’ acte començà amb una missa oficiada  per mossèn Manel Ametller, el qual procedir a la benedicció del monument on hi ha esgrafiat «Terrassa a Joan Maragall i un dístic del poeta : Jo no sé lo que teniu/que us estimo tant muntanyes».Tot seguit, prengueren la paraula Joan Morral, Paulina Pi de la Serra i  el pintor Rafel Benet, que era l’únic supervivent de l’aplec de 1904. A més, hi participà fent un concert, la Coral de Ràdio Terrassa que entonà «Cant dels Joves», que van compondre Joan Maragall i el mestre Enric Morera per l’aplec de 1904. Es finalitzà l’ acte amb una audició de sardanes amb cobla inclosa.
Monolit dedicat al poeta/Proc. Mn. Manel Ametller
Coll d’Eres està situat al peu del turó del Montcau, al camí de coll d’Estenalles, a la Mola. També, anomenat “alzinar de la Mata”, és un coll d’encreuament de varis camins. El més antic és l’anomena’t de la Calçada, utilitzat en època romana per anar de la riera de les Arenes al riu Ripoll. A més, en els camins que van a la Mola i al Turo Montcau, s’han trobat restes d’un antic poblat ibèric i de sepultures descobertes l’any 1929. En una d’aquestes es va trobar una important sivella visigòtica actualment guardada al museu de Terrassa.
El monolit en l'actualitat/Francesc Miralles

Fonts consultades:

Sembra. 19 maig 1904

PI DE LA SERRA, Paulina. L’ambient Cultural a Terrassa. 1977-1977. Caixa de Terrassa. 1977

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada