Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 12 de juny del 2013

Les casetes de Can Mir o del Toudell


Quan Sant Pere era un poble en el segle XIX, a més del carrer Major (de Sant Pere) i altres, el poble tenia moltes masies i altres nuclis urbans que formaven el municipi. El nucli més important era el de la Creu Alta amb el seu carrer Major, i el de Sant Martí de Sorbet (Viladecavalls) també amb el seu carrer Major.
Veïns de les casetes de Can Mir. Anys 50 / proc. Albert Oliet
Una formació urbana ignorada que formava part del poble va ser les Casetes de Can Mir, situades entre la masia de Can Mir i l’ermita de Sant Miquel del Toudell. Eren un grup de cases arrenglerades arran el camí ral que formaven i formen un carrer. Actualment aquest vial porta al polígon industrial.
Les Casetes de Can Mir / Albert Oliet

Van ser construïdes l’any 1840, per tant van pertànyer al poble Sant Pere, fins el 1849 en que la parròquia de Sant Miquel va ser inclosa a la nova municipalitat de Viladecavalls.
Rellotge desol dibuixat per Mateu Avellaneda
Una de les cases té un rellotge de sol molt singular, actualment una mica difuminat, però en tenim constància per un dibuix que ens va deixar el terrassenc Mateu Avellaneda. En el rellotge, pintat el 1853, es pot veure el dibuix d’un tren. El curiós d’aquest dibuix és que el tren representat és autèntic de l’època isabelina i l’any que es va pintar el tren encara no havia arribat a Terrassa, ni tampoc a Viladecavalls.
Un veï d'aquestes casetes de cognom Amorós va ser un dels primers alcalde de Viladecavalls

L’antiga masia de Can Mir actualment està enderrocada.
El rellotge de sol en l'actualitat / Albert Oliet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada