Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 9 de juliol del 2014

El Dinosaure de Roc Alabern



A la rotonda de la carretera de Montcada, prop del cementiri, hom es pregunta què són tots uns ferregots amuntegats al bell mig de la rotonda. És una gran escultura de l’artista terrassenc, Roc Alabern.
Roc Alabern
Per la Festa Major de l’any 1986 es van fer diversos decorats arreu de la ciutat. Un d’ells va ser l’anomenat «environament», obra de l’artista Roc Alabern. Es tractava d’una gran escultura que representava un dinosaure, feta amb  velles carrosseries de cotxes tretes d’un desguàs.
El "dinosaure" a la Plaça Clavé 1986 / Miquel Cueto-Arxiu Tobella
L’escultura va estar exposada a la plaça Clavé, davant l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat. Acabades les festes, una empresa de fabricació de catifes per automòbil, Autotex, ubicada a Viladecavalls, la va adquirir per decorar el recinte industrial. Amb el tancament de l’empresa l’Ajuntament, per iniciativa de la galerista Carme Casamada, aconseguí la cessió de l’escultura per a la ciutat. Aquesta es va situar en un lloc visible de la rotonda però de difícil accés pels vianants, en precaució de la seguretat d’aquests i la possibilitat de convertir-se en lloc d’esbarjo per a  la canalla. Finalment el nom donat a l’escultura ha estat el de la veu popular:  « dinosaure ».

Escultura de Roc Alabern que representa un drac o un dinosaure, realitzat amb  carrosseries de cotxes vells. Té 8 metres d’alçada i 5 d’ample. A l’estructura es poden observar els automòbils Citroën 2CV, els models 850, 127, 131 i 133 de Seat i un Ford Fiesta.

L'escultura en la rotonda de la ctra. Montcada / Joaquim Verdaguer
De la Web de l’Escola Roc Alabern traiem aquesta semblança de l’artista:

“Roc Alabern. Artista terrassenc (1945-2003). Roc Alabern té un lloc dins de la nostra història de l’art i és segurament l’artista més complet que ha donat Terrassa dins dels moviments de l’art contemporani.

El seu origen pictòrics va ser a la seva Terrassa nadiua a finals dels anys cinquanta, quan recorria els paisatges de l’entorn amb el pintor Floreal Soriguera.

En Roc era un artista inquiet i als anys 80 va viatjar a Nova York , on hi va fer una curta estada. Més endavant, als anys 90, va viatjar als Estats Units d’Amèrica a Denver, Colorado, on juntament amb 7 artistes catalans varen fer una exposició en motiu d’un intercanvi cultural. Més tard va anar, en diferents ocasions, a treballar i a passar un temps a New Mèxico. Va exposar en dues galeries a Santa Fe i a Taos.

Els últims deu anys de la seva vida va  viure al Baix Empordà, a Fonteta. En Roc se sentia atret per la naturalesa. A la Bisbal d’Empordà va muntar el seu estudi de portes obertes, que li va permetre tenir contacte amb persones de diferents nacionalitats.

L’obra d’en Roc Alabern és al llarg de la seva trajectòria un viatge d’anades als orígens de la modernitat i la contemporaneïtat. Tota la seva obra és un assaig de descodificació de l’art modern i la seva problemàtica i també un debat entre la naturalesa i l’abstracció. L’artista va dedicar tota la seva vida a l’art com a estratègia de lluita intel·lectual i de vivència per descobrir l’essència de l’art i els seus mecanismes creant el seu propi model pictòric”.
L'escola Roc Alabern
Roc Alabern té una escola que porta el seu nom. L’any 2007 es va crear el CEIP Velázquez però aquell mateix curs en el Consell Escolar es va aprovar el nou nom: Escola Roc Alabern

Va passar a compartir edifici amb el CEIP Ponent. Actualment l’escola es troba en un edifici de nova planta al carrer de Mallorca, núm. 58

Fonts consultades:

WEB Escola Roc Alabern

Diario de Terrassa, 7 de juliol 1986

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada