Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 6 de març del 2013

Els brolladors i estanyols terrassencs (2)

 
P. Salvador Espriu / J.V.
Plaça Salvador Espriu. La plaça té diverses característiques diferencials; un petit amfiteatre, la conservació d’una xemeneia industrial, dolls d’aigua i una part porxada amb la zona comercial. Completa el paisatge una gran plantada de palmeres. El dia 18 de març de 1989 s’inaugurava la dita plaça amb la presència de l’alcalde Manuel Royes i de Josep Espriu, germà del poeta.
Hi ha un estanyol i brollador circular en forma L que segueix la paret dels fons de la plaça i la lateral. Disposa d’un grapat de dolls al llarg del seu recorregut
La rambleta del Pare Alegre. Per donar vistositat a l’entrada de la ciutat procedent de l’autopista amb motiu dels Jocs Olímpics, es va remodelar l’espai enjardinat amb palmeres amb el bastiment d’uns brolladors que donen aigua a un petit estanyol.
Ramvleta Pare Alegre / J.V.

Plaça de l’Aigua. El dia 25 d'abril de 1992 s'inaugurava el monument Tall, obra de Josep Lluscà que commemorava el 150 anys de la Mina Pública d'Aigües de Terrassa. Envolta el monument un estany circular de 22 m. de diàmetre, des d’on l’aigua que brolla pertany a la mina Baixa Occidental que passa per aquest punt. L’estany  disposa d’una il·luminació per sota mitjançant focus encastats al fons, que es complementa amb una cortina d’aigua en arc que surt de la seva base per acció d’un sistema de jets propulsors d’aigua

Plaça de l'Aigua / J.V.
Plaça del Doctor Robert. L’any 1979 la Plaça de los Caidos va passar a dir-se Plaça del Doctor Robert. El 1990 es va enderrocar el monument per poder construir un pàrquing en el subsòl. L’any 1993 s’inaugurava la nova urbanització de la plaça així com l’ampliació del pont del Passeig i la posada en marxa de dos estanyols amb 6 brolladors, que separen la Plaça del Passeig.


P. D. Robert / J.V.
Estanyol de la Xemeneia Oliu. A redós de la xemeneia de la fàbrica Oliu, l’any 1993, es va conservar un espai urbanitzat com a plaça del Vapor Monset i construint un petit estanyol al voltant de la xemeneia.
Brollador del Torrent Monner. Al torrent Monner sota la passera hi ha un brollador amb una boca de quasi dos metres d’amplada d’on sorgeix l’aigua a pressió oferint una gran espectacularitat. Des de la bassa situada prop de les piscines es bomben, per circuit tancat, 300 m3/h parc amunt fins al brollador esmentat. Per un petit canal artificial baixen les aigües al llarg d’un 1’5 km fins a la bassa.
Plaça de Ricard Camí. Amb motiu de la inauguració de la nova seu de la Caixa de Terrassa l’any 2001, dins els espais privats oberts al públics a l’entorn de l’edifici, es van complementar amb diversos ornaments. Un d’ells són uns espectaculars brolladors, alimentats d’aigua en circuit tancat, situats a un lateral de l’edifici de la Caixa de Terrassa i que formen part de la plaça de Ricard Camí.
Brollador torrent Monner / Joaquim Verdaguer
P. Ricard Camí / J.V.

Plaça Lluis Companys. El dia 9 de setembre de 2006, amb la presència de l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro, es va inaugurar la plaça de Lluís Companys, remodelada arran la construcció d’un aparcament subterrani per a 286 places. Com a complements ornamentals de la plaça, a la seva part nord es va construir un estanyol especiós amb quatre boques de sortida d’aigua. Va funcionar el matí del dia de la inauguració fins que es va avariar el motor propulsor. No es va poder posar en funcionament fins al cap d’un mes.

P. LLuís Companys / Joaquim Verdaguer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada