Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 30 de gener del 2016

Celebració de “Los 25 años de paz”

L’any 1964 el ministre d’Informació i Turisme va endegar una macro campanya propagandista per la commemoració dels vint-i-cinc anys de pau des  que va acabar la Guerra Civil. Amb un discurs conciliador es pretenia capitalitzar la pau associant-la a les millores econòmiques i socials. Arreu del país durant tot l’any es van celebrar actes commemoratius, desfilades militars, exposicions, etc.
Terrassa  va concentrar tots els actes programats als dies 25 i 26 de gener, aniversari de l’alliberament de la ciutat per les tropes franquistes.

Durant anys la ciutat celebrava, el 26 de gener com el «Dia de la Liberación».
En tota l’administració franquista, des de 1939 a 1975, cada any es celebrava  l’aniversari d’aquesta efemèride amb un programa d’actes oficial: ofici a l’església del Sant Esperit, ballada de sardanes al raval de Montserrat,  inauguracions urbanístiques i aprofitant l’avinentesa de la diada, la concessió d’honors i distincions.
Els actes eren concorreguts principalment per gent addicte al règim, les autoritats i els diferents membres de les agrupacions franquistes: del Movimiento, Guardia de Franco, d’Excombatientes, Falange, Frente de Juventudes.
Els primers anys primaven les desfilades paramilitars i els homenatges a excombatents. Cal destacar la visita del general Franco l’any 1942 o la inauguració del monument als Caiguts  l’any 1944.
Al pas dels anys aquestes  celebracions  van anar decaient i perdent el seu caràcter semi-festiu. Fins i tot el diari local Tarrasa Información l’any 1966, es dolia de la poca assistència a l’ofici.
L’any 1969 els actes protocol·laris es van celebrar dins d’un clima de la tensió del moment polític amb manifestacions universitàries i la declaració de l’estat d’excepció per part del govern central.
Entrant els any 70 els actes es celebraven en un cercle reduït d’autoritats addictes i els pocs membres de les agrupacions franquistes.

El dissabte 25 de gener 1964 van començar els actes de celebració de Los 25 años de paz en el marc de la Delegación del Frente de Juventudes (Círcol Egarenc), on s’exposaven fotografies de mida gran  mostrant l’evolució urbanística durant aquest període. Audicions de sardanes a dojo en tres punt diferents: dues a cada extrem de la rambla i una tercera al passeig.  Al vespre un gran castell de focs i un sopar de caràcter extraordinari d’excobatientes. L’alcalde Josep Clapés va rebre el reconeixement rebent un homenatge per al seu desenvolupament davant l’alcaldia i de la Jefatura local del Movimiento.

El diumenge un solemne ofici a la església del Sant Esperit, un gran festival coral-folklòrica a càrrec de la Massa Coral, Esbart Egarenc, Esbart Terrassa acompanyats per la cobla Montgrins.
Inauguració del monument/Fons Duran-AMAT
Però l’acte més important va ser la inauguració del monument dedicat a l’efemèride, aixecat al final de la rambla, a tocar amb la carretera de Martorell. L’acte va comptar amb la presència de totes les autoritats locals i la presència de Nicolas Murga, cap de les forces que van alliberar la ciutat l’any 1939. Després del parlament i de la interpretació dels himnes nacional a càrrec de la Banda Municipal, tingué lloc una envolada de coloms.
Inauguració de monument / Fons Duran-AMAT
El monument format per dos monòlits, un horitzontal i l’altre vertical amb una inscripció que perpetuava en la memòria la data: «XXVI-I-MCMXXXIX» a cada banda.
Durant aquell any corria per la ciutat la dita que el monument estava dedicat a les riuades del 1962, ja que en general el poble no era gaire avesat a interpretar la numeració romana del monument, que indicava “26 gener 1939”
El monument / Foptos Francino-AMAT
El monument fou retirat l’any 1977 amb motiu de la planificació dels pas deprimit de l’entrada de l’autopista, projecte que no es va porta a terme.
Retirada del monument / Fotos Francini-AMAT
                                                                     
Fonts consultades:
Tarrasa Información. 23 gener 1964
CASTELL, J., PALOMARES, M. i TORRELLA, F. Tarrasa i los Tarrasenses. Patronat de la Fundació Soler i Palet. Terrassa 1966
SANJAUME, Sandra. Terrassa, escultures públiques. Ajuntament de Terrassa 2002

1 comentari:

  1. Recordo bé aquesta epoca perquè els autobusos portaven banderes espanyoles a la part de davant a l'exterior.
    A les sessions de cinema a l'Imperial el Nodo ens seguia recordant els 25 anys de pau.
    Si no recordo malament crec que al Casal de Sant Pere també havien fet alguna sessió de cinema.

    ResponElimina