Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 20 de desembre del 2014

El pessebre a Terrassa: l’Agrupació Pessebrista de Terrassa


El pessebre, la representació del naixement del nen Jesús, la devem a Sant Francesc d’Assís, quan el 1223 la va instaurar a base de figuretes acompanyades de molsa, suro i troncs. Durant segles les esglésies i les llars catalanes d’aquest diorama ha acompanyat les fredes nits de Nadal i s’ha fet un lloc en el costumari català.



La primera associació de pessebristes del món es va fundar a Barcelona el 1862; la Societat de Pessebristes de Barcelona.

Terrassa és una ciutat amb gran prestigi en el món del pessebrisme tant en construccions amb molsa, amb suro… i, també, amb materials com el guix i pedra.

El primer concurs de pessebres local el va organitzar el Centre Excursionista Montserrat l’any 1929 i, el 1931, la Joventut Catòlica del Centre Social prenia el relleu fins l’any 1936

Després de la Guerra Civil, el Centre Social Catòlic recuperava, l’any 1939, el concurs de pessebres i editava un llibret on, amb conceptes clars i precisos, es detallava el procés a seguir per a la construcció de pessebres.

El 1940 s’inaugurava la venda de figures de pessebre que va donar peu a la primera Fira de Santa Llúcia de Terrassa.

Repartiment de premis. 1945 / proc. Jordi Cadevall
Va ser l’any 1943 que disset joves d’Acció Catòlica amb la presència del Regent del Sant Esperit, Dr. Ramon Sanahuja van constituir l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa. El primer president va ser Modest Simó. Aquesta associació va prendre la seva autonomia pròpia, tot i que els seus components eren joves d'AC del Social. Es reunien al  Social, però tenien la seva seu, taller i sala d’exposició de pessebres, primerament al carrer Major, i més tard a subterrani de l’atri del Sant Esperit (1948). Allà es presentava el pessebre oficial de l’Agrupació. Després d’unes obres d’ampliació, l’any 1961 es van exposar uns diorames complementaris del pessebre oficial.

Logotip de l'Agrupació

L’any 1947, l’agrupació editava el seu primer butlletí. Dos anys després s’emprava per primera vegada el logotip de l’Agrupació, obra del dibuixant Mateu Avellaneda. Hi representà la figura del pessebre de la filadora, com a homenatge a la industria tèxtil que tant havia contribuït al creixement de la ciutat.



L’any 1968 l’entitat celebrava el 25è aniversari de la Agrupació editant un butlletí extraordinari de 42 pàgines en català i es va fer una exposició de fotografies a la Biblioteca Soler i Palet. El monumental pessebre oficial de l’aniversari va ser obra de Jaume Colom i Josep Colom-Noguera.

El 1968 es va participar en la primera trobada de pessebristes de Catalunya celebrada a Vic. L’any 1978 li va correspondre  a organitzar la novena edició de la Trobada de Pessebristes de Catalunya a l’Agrupació de Terrassa. El 8 d’octubre es celebrà a la ciutat l’acte principal: recepció a l’Ajuntament amb un piscolabis al seu pati; també una exposició de treballs o objectes pessebrístics a la Sala del Centenari, de la Caixa de Terrassa i una visita a la seu de l’Agrupació on s’estrenava la nova ordenació del local, amb voltes de guix als diorames complementaris.

Trobada de pessebristes a Terrassa / Rafael Aróztegui

L’any 1993 es celebra el 50è aniversari de l’Agrupació. Un dels actes més emotiu és l’homenatge al primer president que va tenir l’entitat, Modest Simó, amb motiu del seu centè aniversari. També es va organitzar un concert, conjuntament amb la Parròquia, amb la interpretació del “Magnifica” de Bach, es va encunyar una medalla commemorativa i, una exposició commemorativa que es va celebrar l’any 1995 al Centre Cultural..

Exposició de diorames / Proc. Rafael Aroztegui
L’any 1994 i durant tres anys l’entitat fou elegida seu de la Federació Catalana de Pessebristes.

L’any 2000 Terrassa va tornar a organitzar la 31è Trobada de Pessebristes de Catalunya. A més a més de l’exposició habitual, es va muntar una d’extraordinària a la Sala Muncunill. En un dels actes es va homenatjar al mestre pessebrista Jordi Pi.

Un diorama / Proc. Rafael Aróztegui

Cada any l’entitat organitzen el concurs de pessebres. Davant la massiva sol·licitud de participants, va fer que el concurs es dividís en varis grups; familiars amb construït amb molsa; el familiars artístics guix, pedres..., el grup d’Infantils, el grup d’Entitats; i, el d’Escolars.

Passades les festes s’organitzava el lliurament de premis en llocs com les sales del Centre Social, Ràdio Terrassa, en el propi local social o en un dinar de germanor en algun restaurant de Terrassa.



L’autor d’aquest blog ha guanyat varis premis en el concurs de pessebres de Terrassa. Fruït  d’aquesta afició són les maquetes de la “Terrassa Medieval” i “el terme de Terrassa el 1622”,  exposades en el Castell de Vallparadís



Fonts consultades:

VERDAGUER, Joaquim. El Social 1878-2003, 125 anys d’activitats. Centre Social Catòlic. Terrassa 2003.

Web de l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa

JORBA, V. Agrupació de Pessebristes JHC. Presència des. 1968, p.7

MERINO, Carles. Agrupació de Pessebristes de Terrassa. Diari de Terrassa. Especial Nadal, 23 desembre 2000. P. 8,9 i 10

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada