Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 17 de desembre del 2016

Restes de traçat d’antics camins que encara perduren en la xarxa urbana de Terrassa

Camí de Sabadell per Can Viver i Can Canals només en queda el carrer del Claustre. Dins els traçats dels vials terrassencs, aquest carrer destaca per la seva originalitat; amb una sola entrada el carrer té forma de creu. El seu recorregut; sortint del costat del Castell de Vallparadís anava en direcció  a Sabadell seguint l’actual traçat del tren del Nord. Té la seva entrada pel carrer Salvador Busquets. El carrer es troba al barri de Vallparadís. 
Carrer del Claustre / Joaquim Verdaguer
El camí de Can Petit començava a l’actual avinguda Jaume I i et portava a la masia homònima. L’unic que queda del camí són 20’38 metres de vial que el fan el carrer més curt de Terrassa. El creixement amunt del barri de Sant Pere Nord amb carrers quadriculats va anant esborrant la resta del camí.
Carrer del Camí de Can Patit / Joaquim Verdaguer
El camí del Sagrament vorejava el terme de Terrassa, anava de Sant Pere a Can Boada i Ca n’Aurell, a fi i efecte de portar el viàtic a l’altre extrem occidental de la parròquia de Sant Pere sense passar pel bell mig de la del Sant Esperit. Actualment com a testimoni del vial només queda un petit carreró anomenat Passatge del Sagrament que des de davant l’església de la Santa Creu a la carretera de Rellinars, porta fins el carrer Francesc Oller.
Carrer del Sagrament / Joaquim Verdaguer
El camí de Can Boada a Ca n’Aurell que vorejava el torrent de les Aymerigues encara el podríem resseguir pels carrers del Sol i de l’Ombra. El primer és un carreró sense sortida amb entrada pel carrer Volta. És un dels carrers més estrets de Terrassa amb una amplada d'1 metre. Malgrat disposar d’un nom tant brillant, rarament hi arriba a tocar el sol al llarg del dia. L’altre testimoni és un altre carreró més avall entre els carrers Doctor Salvà i Blasco de Garay.
Carrer del Sol / Joaquim Verdaguer
Camí dels Monjos. Ruta llegendària que uneix els monestirs de Sant Llorenç i el de Sant Cugat del Vallès, sense travessar cap torrent ni cap curs d’aigua.
Amb el nom de Camí del Monjos en el nomenclàtor terrassencs trobem dos vials: “El carrer” al barri de Torresana i el “passatge” al barri de Les Arenes/La Grípia/Can Montllor. Aquest últim és l’únic tram autèntic del pas del camí.
Passatge del Camí del Monjos / Joaquim Verdaguer
Camí Fondo. Deu el seu nom a què en aquest tram de carrer, entre la placeta de Saragossa i la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer era el llit del torrent del Salt procedent del carrer de Sant Leopold. Per la vorera del torrent hi havia el camí per anar a Matadepera. El torrent i el camí quedaven ensotalats o fondos. Quan va arribar el tren del Nord l’any 1856, el camí des de la placeta de Saragossa fins a l’estació rebé el nom de carrer del Nord. Però els terrassencs per distingir el primer tram l’anomenaven «Camí Fondo». 
Carrer del Camí Fondo / Joaquim Verdaguer
Camí de Castellar. Tram entre la placeta de la Creu i l’avinguda Jaume I, de l’antic camí de Castellar abans de construir-se la carretera de Castellar.
Els anys seixanta degut a la confusió entre el carrer de Castellar i la carretera del mateix nom, es va posar al primer tram, Villarrobledo i, al segon, Toboso.
Amb la normalització dels carrers es va tornar a recuperar el nom antic afegint la paraula “camí”.
Carrer del Camí de Castellar / Joaquim Verdaguer
Camí Romeu a Montserrat. Aquest camí que anava de Barcelona a Montserrat, entrava al terme de Terrassa pel camí de Sant Quirze i a la vila pel Portal Nou. Després de travessar la població sortia pel portal de la Guia i seguia per l’actual carrer Pare Llaurador i a l’alçada del carrer Pi i Margall girava lleument a la dreta per anar a trobar l’encreuament dels torrents de Can Boada i del Batlle. Amb forta pujada s’arribava al pont de Vacarisses. El camí seguia cap a Can Gonteres fins a trobar el camí vell de Vacarisses, per tornar-lo a deixar i entrar en el disseminat o urbanització de Molinot, fins abandonar el terme de Terrassa. Com a referència actualment queda els trams del Raval, carrer del Peix i la part del carrer Pare Llaurador

Camí Vell de Ullastrell. Abans de construir-se la carretera de Martorell, aquest era el camí ral de Terrassa a Ullastrell. Tenia el seu principi al començament de la carretera de Martorell. Actualment el primer tram, que correspon al barri de Can Palet de Vista Alegre, està sense urbanitzar. El camí té una presència urbanitzable quan entra en aquest barri.

Camí de Viladecavalls. El Carrer de Mart amb entrada per la Rambla fins al carrer Arquímedes, és l’únic tram que queda de l’antic camí de Terrassa a Viladecavalls o Olesa. Passat el carrer d’Arquímedes feia una corva cap el nord buscant l’actual carrer Doctor Ullés. El motiu d’aquest arc era poder estalviar-se la profunditat del torrent del Batlle en el lloc on ara hi ha l’església de la Sagrada Família. Al cap damunt del carrer Faradai el torrent era menys pronunciat oferint un bon pas pel traginers.
Descripción: https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif
Carrer de Mart / Joaquim Verdaguer
Camí de Castellbisbal. Al barri de la Cogullada, entre els carrers de Linné i el de Lepant, hi ha un corraló sense nom, que en diagonal ens marca l’antic camí de Castellbisbal.
 Antic camí de Castelbisbal / Joaquim Verdaguer

Fonts consultades:
LOZANO, Ferran, ROMERO, Jesús i VERDAGUER, Joaquim. Els carrers de Terrassa. Ajuntament de Terrassa. 1995.
SUAREZ. Francesc. Plano de camins històrics de Terrassa i entorns. Ajuntament de Terrassa


1 comentari: