Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 25 de març del 2017

El "Yugo y las flechas" en Terrassa

La simbologia del franquisme va ser el conjunt de símbols que es van utilitzar com a referent icona per identificar visualment al règim franquista i a les persones i institucions que s’identificaren amb ell. Es va utilitzar massivament a banderes, escuts, monuments, segells, medalles, uniformes,....

La simbologia franquista va estar present a l’espai urbà terrassenc durant molt anys. El Yugo i las Flechas és un símbol adoptat per les JONS l’any 1934 i que degut a la seva unió amb la Falange Espanyola va quedar com el símbol de feixisme espanyol. En realitat, formaven part de l’heràldica dels Reis Catòlics a l’unir els seus reialmes.

Amb l’entrada del règim franquista l’any 1939, es va imposar aquesta simbologia arreu de la ciutat per tal d’imposar el nacionalisme-sindicalisme. Durant 40 anys, els terrassencs van conviure amb aquests emblemes, tot i que, a mitjans dels anys 60 va anar a la baixa, principalment  a mesura que Espanya va rebre l’obertura política dels Estats Units i d’altres països.
Totes les poblacions tingueren que adaptar el jou i les fletxes a tots el rètols a l’entrada de les localitats.
A Terrassa estava present a la façana de l’Ajuntament.
Façana de l'Ajuntament/ Fons Baltasar Ragon-AMAT
També en monuments, principalment el dels Caiguts al passeig Comte d’Egara
Monument als Caiguts / Fons Baltasar Ragon-AMAT
Encara avui podríem trobar als carrers, plaques en cases de protecció oficial amb el lema “Ministerio de la Vivienda, Instituto Nacional de la Vivienda. Esta casa está acogida a los beneficios de la ley de 15 de julio de 1954. I al seu costat, el jou i les fletxes.
"Vivenda protegida" / Joaquim Verdaguer

El jou i les fletxes era present a la bandera de la Falange. Aquesta bandera i la Tradicionalista acompanyaven a l’espanyola al balcó de l’Ajuntament i altres edificis municipals. Durant les festes patriòtiques i per la Festa Major es penjaven als fanals dels principals carrers les tres banderes creuades com a símbol de festa. Amb la creació de la bandera de Terrassa aquesta va anar substituint les banderes franquistes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada