Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


diumenge, 10 d’agost del 2014

Parc de Vallparadís: Torrent de la Font d’en Sagrera (5)




El dia 29 d’abril del 2007 s’inaugurava la quarta fase d’urbanització del Parc de Vallparadís, de sis hectàrees, entre el pont del Gall i l’avinguda de Santa Eulàlia. Tot aquest tram era conegut com torrent de la Font d’en Sagrera. La transmutació del degradat torrent en parc va portar a dividir l’espai en tres sectors, que  es van anomenar; Les Hortes Velles, des del pont del Gall  fins a la passarel·la; des d’aquesta fins a l’alçada dels carrers Wilson i Torres i Bages com a Parc de torrent de la Font d’en Sagrera; i, La Devesa, últim tram fins a l’avinguda de Santa Eulàlia

Inicialment estava previst que el Parc arribés fins aquest punt, però finalment es va decidir que travessés també Can Jofresa i arribés fins a la carretera de Rubí.
Torrent de la Font d'en Sagrera / AMAT
En els sectors de Les Hortes Velles i Font d’en Sagrera, s’instal·là el «Jardí de les Percepcions», un conjunt d’elements científics per tal de gaudir de la ciència i les percepcions dels sentits tot jugant.
Parc del Torrent d'en Sagrera / Miquel Querol
El nou parc es va dotar d’una passarel·la que comunica el carrer d’Escudé (barri dels segle XX) amb el carrer del Germà Joaquim (barri de Can Palet). Aquesta passera té 101 m de llarg i 3 m d' ample, amb un pes de 46 tones.
Jardí de les Percepcions / Joaquim Verdaguer
A la zona hi ha la mina i la Font d’en Serracanta. Era propietat de la Casa de Serracanta i la gruta  va ser utilitzada com a refugi durant la Guerra Civil.

La font i la mina es van veure afectades pels aiguats del 25 de setembre del 1962, que va provocar la seva pèrdua en l’oblit del veïnat.  Les obres d’urbanització del tram sud del Vallparadís van permetre la seva redescoberta .

Aprofitant la transformació del torrent en parc es va adequar la font perquè formés part com a element singular de la zona. La font s’ha convertit en un nou atractiu arquitectònic i natural del parc. Font situada dins una espaiosa gruta amb un sostre amb volta de totxo. La font s’alimenta de la mina de Serracanta situada dins la cavitat. És una construcció excepcional i de gran bellesa, de planta quadrada – d’uns vuit metres, amb una volta esfèrica, amb una mena de saleta i lleixes, amb parets que havien estat decorades. Està situada al vessant esquerre del Parc del Torrent d’en Sagrera, a la vertical del carrer d’Albinyana.
Inauguració de la zona de la Font d'En Sagrera / AMAT
El dia 19 de febrer del 2010 amb la presència de l’alcalde i amb un castell de focs es va inaugurar la nova passarel·la sobre el torrent de Vallparadís en la zona baixa del parc.

Aquesta estructura de 107 m de llarg comunica els barris de Can Palet amb el del Segle XX, enllaçant el carrer de Morella amb la carretera de Rubí.

El nom de “la Unió” va ser escollit i conceptuat pels escolars dels CEIP President Salvans, Pau Vila, l’Escola Andersen i l’Escola Sagrat Cor de Jesús
La devesa / Rafael Aróztegui
La Devesa,a la part baixa del parc, és espai d’esbarjo, de 53.000 m2 entre el Segle XX i Can Palet. Hi trobarem una gran massa d’arbres de fulla caduca, gespa i vegetació de ribera per crear zones d’ombra.

Finalment, el tram del canal de Vallparadís a Can Jofresa. Arbrat que s'ha  transformat en rambla destinada a usos cívics,  jocs infantils i un aparcament públic amb 100 places.

2 comentaris:

  1. Benvolgut Sr.Verdaguer
    L´hi agrairia que corregís la signatura de la fotografia panoràmica del Parc del Torrent d´en Sagrera, ja que la vaig fer durant el Pícnic Jazz
    de l´any passat, durant el 34è Festival Jazz Terrassa.
    Atentament,
    Miquel Carol

    ResponElimina
  2. Perdó, volia dir del 33è Pícnic Jazz, el 23 de març de 2014.

    ResponElimina