Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 7 de febrer del 2015

La Massa Coral de Terrassa

L'aleshores president d’Amics de les Arts Salvador Salvatella, va impulsar, el desembre de 1943, dins l’Organización Sindical de Educación y Descanso, el cant coral, mitjançant la fundació de la Massa Coral de Terrassa, i en va encarregar la direcció musical a Rosa Puig Llonch.
Rosa Puig
Eren anys difícils per a la cultura catalana i una bona manera de fomentar-la va ser a través del cant i de la cultura popular.
La seva progressió fou ràpida i es va sol·licitar la seva presència en diverses localitats de la província. L’any 1946 la Massa Coral d'ED es va presentar al Concurso Nacional de Masas Corales de Madrid, en el qual va obtenir el primer premi.
La Massa Coral a Madrid / Vidal informaciones fotográficas/AMAT
En aquells primers anys la formació coral comptava amb 120 cantaires i havia aconseguit un gran prestigi fins al punt de participar juntament amb grans conjunts musicals dirigits per Jochum, Markevitch o Lamote de Grignon, i van actuar en diverses ocasions al Palau de la Música Catalana.
Actuació al Palau de la Música / Fons Ragon-AMAT
L'època daurada de la Massa Coral fou durant els anys cinquanta, quan aconseguiren, el 3 d’agost de 1953, el primer premi en el VII Concurs de Cançons i Danses Populars, celebrat a la Feria del Campo de Madrid. Si més no, al llarg de la seva trajectòria, la coral ha tingut els seus alts i baixos.
La coral es va atrevir amb la interpretació de grans partitures de mestres mundials: La Novena Simfonia, de Beethoven; Parsifal, de Wagner; Poema de Resurrecció, de Joan Altisen; La nit de Nadal, de J. Lamote de Grignon; El Messies, de Haendel, i Rèquiem, de Mozart.
Nova actuació al Palau de la Música / Fons Ragon-AMAT
Ha actuat en diverses ocasions al Palau de la Música de Barcelona, en quatre ocasions a Madrid, també a València i a d'altres punts de la geografia catalana, així com en alguns concerts a diverses ciutats de l'estat i per l'Europa occidental. La Massa Coral de Terrassa ha estat guanyadora de diversos premis nacionals i posseeix la Medalla de Bronze de la Ciutat de Terrassa
La Massa Coral a Pamiers / Fotos Biarnés/ABANS
La seva primera directora, Rosa Puig, va fer aquesta funció des de l’any 1943 fins al 1971. Posteriorment va ser dirigida per la seva col·laboradora Beneta Trullàs (1971-1983), Rosa M. Ribera (1983-1992), Magda Pujol (1993-2006), Raimon Romaní (2007), Jorge Uribe (2008) i, actualment, Reinaldo Osorio.

Concert de la Massa Coral / Fotos Biarnés
Rosa Puig Lloch. Compositora, professora de música i, com hem dit, cofundadora i directora de la Massa Coral de Terrassa,  va néixer a Terrassa el 24 de febrer de l'any 1901, al carrer de la Societat. De ben joveneta ja mostrava un talent extraordinari per a la música, a la qual es va consagrar tota la seva vida. A l’edat de 7 anys ingressà en la secció infantil de l'Escola Coral, amb el mestre Joan Llongueres, i dos anys després començà els estudis de piano. Va acabar la carrera a l'Escola Municipal de Música, on també va fer classes de piano i solfeig. Quan l'any 1943 Salvador Salvatella fundà la Massa Coral, va oferir la direcció a Rosa Puig, que la va dirigir fins el 1971, any de la seva jubilació.
La seva tasca com a directora de la Massa Coral és reconeguda per tot el país i admirada en nombrosos concerts als millors auditoris, sobretot al Palau de la Música de Barcelona.
Rosa Puig també va destacar i és reconeguda com a compositora d'obres per a piano, per a instruments de corda, de sardanes i de cançons populars. Entre totes es comptabilitzen un centenar de composicions pròpies.
El 2 de juny del 1970, l'Ajuntament de Terrassa la va distingir amb l’atorgament de la medalla de la ciutat i el 1981 la proclamà Filla Predilecta de Terrassa.
Descobriment una placa a la casa on va neixer / Fotos Francino-AMAT
Dins els actes d’homenatge que es van dedicar a Rosa Puig el dia 25 de febrer del 1997, destacà el descobriment d’una placa a la casa on va néixer, al carrer de la Societat. La placa, de 46 x 70 cm, amb el bust de la mestra de música a la dreta, porta la inscripció següent: «En aquest indret va néixer el 24 de febrer de 1901 / Rosa Puig i Llonch / cofundadora i directora de la Massa Coral de Terrassa / Terrassa, 24 de febrer 1997».

L'11 d'abril de l'any 2000 se li va donar el seu nom a una plaça en un espai situat entre l'edifici de Correus i el de l'Escola de la Llar. On ara hi ha l'actual edifici de correus hi havia hagut l'antiga Agrupació Regionalista, entitat que tenia les seves activitats en un edifici modernista, obra de l’arquitecte Lluís Muncunill. Després de la guerra, l’edifici va acollir l’Escola de Música, on va estudiar i treballar Rosa Puig, fins que a finals dels anys cinquanta va ser enderrocat per edificar-hi la central de Correus i Telègrafs.
Rosa Puig moria el 23 de maig del 1999, a l’edat de 98 anys.
Plaça de Rosa Puig
La Massa Coral, l’any 2003, celebrà els seus seixanta anys d’història interpretant Rèquiem, d'Amadeus Mozart, a la basílica del Sant Esperit, amb la col·laboració de la Coral Sant Sadurní i l’Orquestra Simfònica Europea Mediterrània.

Fonts consultades:
Ajuntament de Terrassa. Rosa Puig. Opuscle editat amb motiu de l’homenatge de la Ciutat i el nomenament com a Filla Predilecta. Terrassa, 1981.
CASTELL, J., PALOMARES, M. i TORRELLA, F. Tarrasa i los Tarrasenses. Patronat de la Fundació Soler i Palet: Terrassa, 1966.
PIÑOL, Laura. Terrassa 2003. Arxiu Tobella: Terrassa, 2004.
SARRIÓN, Lourdes.  Aniversari al ritme de Mozart. Diari de Terrassa, 10 d'abril de 2003, p. 23.
TORRELLA NIUBÓ, Francesc. Los éxitos constantes de la Massa Coral de Terrassa.  Diari de Terrassa, 10 de maig de 2002, p. 12.

Pàgina web de la Massa Coral de Terrassa. https://sites.google.com/site/massacoralterrassa

1 comentari:

  1. Com que no és la primera vegada que llegeixo que l’ Escola Municipal de Música es va traslladar a l’antic edifici de l’Agrupació Regionalista de la Plaça de Mossèn Cinto a la postguerra, permeteu-me una precisió.
    L’ EMM el curs 1925/26 estava al carrer de Paz, 54. El 1926, l’Ajuntament va comprar l’edifici de la Plaça Mossèn Cinto i hi traslladà l’escola Municipal de Música ja el curs 1926/1927. L’EMM va estar en aquest edifici fins a la Guerra Civil, excepte el curs 1930/1931 que l’EMM va ser tancada pel govern municipal. Durant la guerra l’edifici va servir per a necessitats derivades del conflicte bèl•lic i l’EMM. es va traslladar, a la casa de Pere Amat Roumens (Pantà,73). Després de la Guerra, l’EMM retornà a l’anterior seu de la Plaça M. Cinto on ja estava abans.

    ResponElimina