Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


divendres, 11 de gener del 2013

Els Plans Generals d’Ordenació de Terrassa 1878 – 1933 (1)


Pla de reforma i eixample de Terrassa de Miquel Curet -1878

Miquel Curet en el seu Pla d’Ordenació Urbanística de l’any 1878 projectava el cobriment de la riera del Palau i  conseqüentment el salt urbanístic definitiu cap a l’oest, traçant una hipotètica ampliació de carrers quadriculats al que va anomenar “l'eixampla de Terrassa". El seu pla quedà en l’oblit, però la seva iniciativa va ser absorbida i encara que els carrers no seguiren l’alienació prevista es respectà el traçat de quadrícula que s’implantà en el que, en  aquells temps, s’anomenava “barri de la riera”.

El Pla Curet 1878 / Gerència d'Urbanisme-AMAT

1910 Pla de l'eixample d'Antoni Pascual

El 1909 l’Ajuntament va encarregà a l’arquitecte Antoni Pascual la redacció d’un Pla General de la ciutat. Dos anys més tard Pascual va lliurà els planos urbanístic; un de general a escala 1:2000 i 15 parcel·laris a escala 1:500.

El Pla no va prosperà quedant en l’oblit.



1917 Pla general i de reforma de Coll i Bacardí

El plantejament urbanístic presentat per l’arquitecte Josep M. Coll i Bacardí any 1917 contemplava una proposta de reforma del centre de la ciutat., principalment sortida al carrer Major del carrer de la Unió i l’ampliació del carrer Major que més tard es va portà a terme. També va ser el primer que dissenyà, prenen com a base les propostes d’Antoni Pascual, una ordenació romàntica del torrent de Vallparadís. El local de l’Agrupació Regionalista va recollí en una exposició de planos i dibuixos d’un idealitzat parc de Vallparadís.

Un dels projectes era fer un pont d’una sola volta que connectaria el carrer de la Rectoria amb l’altra riba del torrent, a l’alçada del carrer del Dr. Pearson. Curiosament quasi cents anys després, el 2004, en el mateix lloc es construiria una passarel·la sense pilars.



1919 Primer Pla Vinyals

A finals de la segona dècada l’arquitecte Melcior Vinyals rebia l’encàrrec de redactà un nou Pla d’Ordenació. El resultat del plantejament de Vinyals era molt ambiciós i poc creïble i no acceptat pels seus coetanis. Era impensable que el teixit urbà, que feia poc anys havia fet el salt a l’altre riba del torrent de Vallparadís, es planifiqués fins a la riera de les Arenes, per llevant i més enllà de les terres d’en Maurí a ponent. El somni o les previsions d’en Vinyals es ferien realitat a finals del segle XX quan la trama urbana terrassenca ocuparia aquest espai configurant-la, també, de nord a sud des del Pla del Bon Aire fins a Can Jofresa, producte d’en creixement demogràfic impensable com va ser la immigració durant el franquisme.

El Pla Vinyals contemplava la urbanització d’una ronda que circumval·lava la ciutat. El projecte es va acceptà i portà a terme deu anys després en el seu nou Pla d’Ordenació amb algunes modificacions; el que seria l’avinguda d’Abat Marcet  la va dibuixar com un gran arc entre las de Jaume I i la de Àngel Sallent quan finalment va esdevenir com una gran línia recta.

Preveia que la rambla s’allargaria tan pel nord com pel sud com així a succeït (l’avinguda de Josep de Tarradellas i rambleta del Pare Alegre). Els extrems d’aquest gran vial en connectarien a la ronda de circumval·lació a base de rotondes o d’anelles concèntriques.

També dissenyà dues “ciutat jardins”; a Vista Alegre i a Can Boada i un parc on ara hi ha l’Àrea Olímpica.

Melcior Vinyals / Fons Ragon-AMAT


1930-1934 Pla General de Melcior Vinyals

L’any 1925 es convocà un concurs per confeccionar un plànol geomètric i topogràfic de tota la ciutat per preparar un nou pla.

Cinc anys després s’encarregava de nou a Melcior Vinyals

El Pla Vinyals contemplava la urbanització d’una anella de ronda que circumval·lava la ciutat. El projecte es va portà a terme reservant els terrenys per la seva realització, respectant les noves edificacions l’alineament  atorgat. Al total de la ronda se l’anomenà Gran Via. Més endavant a cada tram de la figura octogonal de la ronda se l’hi aplicà un nom; Avinguda d’Àngel Sallet (1935), ronda de Ponent (1987), av. de l’Abat Marcet (1949), av. de Jaume I (1949), av. de Barcelona (1936), av. de les Glòries Catalanes (1936), av. Santa Eulàlia (1958) i Joaquim de Sagrera (1949).

Tot i això l’idea inicial a variat en part:

L’av. d’Àngel Sallent en la seva part nord no es va respectar l’amplada de l’avinguda i un tram quedà convertit amb el carrer de Murillo.

L’espai de la unió entre av. d’Àngel Sallent i la de l’Abat Marcet va quedà absorbit al desviar la riera del Palau per  mitjà d’un transvasament cap el torrent de la Maurina. El vial lateral que segueix la via fluvial per la seva esquerra quedà convertit en la Ronda de Ponent sense connexió amb l’av. d’Àngel Sallent.

L’avinguda de Sant Eulàlia s’ha transformat en una variant de la N-150 que, abans passava per la carretera de Montcada, actualment connecta la carretera de Sabadell amb la de Martorell, sense cap enllaç amb l’avinguda de Joaquim de Sagrera.

Aquesta última avinguda comptant amb la prèvia canalització i soterrament del torrent de ca n’Aurell tenia que ser un ample vial, però el transvasament de la riera del Palau l’any 1963 i el seu pas per aquest indret ha deixat sense execució  la planejada avinguda, dividit en diagonal barri de la Cogullada.

Pla Vinyals 1933 / Gerència Urbanisme-AMAT

Fonts consultades:

Arxiu Històric. Pla de reforma i eixample de Terrassa de Miquel Curet. 1878

Arxiu Històric Comarcal. Pla de l’eixampla d’Antoni Pasqual. 1910

Arxiu Històric de Terrassa. Pla general i de reforma de Coll i Bacardí. 1917

Arxiu Històric de Terrassa. Primer Pla Vinyals. 1919

Arxiu Històric de Terrassa. Plànol geomètric i topogràfic de Terrassa. 1925

Arxiu Històric de Terrassa. Pla general de Melcior Vinyals. 1933

BOIX, Josep. Historia de los Planes d’Ordenación de Terrassa.Plan Curet.  Diario Terrassa. Suplement núm. 2, 11 gen. 1983, p. 1 i 2

BOIX, Josep. Historia de los Planes d’Ordenación de Terrassa (II). Los planes no aprovados.  Diario Terrassa, Suplement núm. 3, 18 gen. 1983, p. 1, 2 i 3

BOIX, Josep. Historia de los Planes d’Ordenación de Terrassa (III). El Plan Vinyals 1933. Diario Terrassa. Suplement núm. 5, 25 gen. 1983, p. 1, 2 i 3

BOIX, Josep. Historia de los Planes d’Ordenación de Terrassa. Diario Terrassa. Suplement núm. 8, 15 febr. 1983, p. 1, 2 i 3

BOIX, Josep. Historia de los Planes d’Ordenación de Terrassa. Diario Terrassa. Suplement núm. 10, 22 febr. 1983, p. 1, 2 i 3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada