Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 20 d’agost del 2016

El torrent del Batlle

Fins a final del segle XIX, aquest torrent marcava el límit dels termes de Terrassa i de Sant Pere. A l’oest del torrent hi havia els conreus de ca n’Aurell i, a l’est, l’incipient barri terrassenc de la riera del Palau.
Curs del torrent al seu pas per Ca n'Aurell. 1925/ AMAT
L’origen del torrent es trobava al cor de la serra de les Aimerigues, prop de Can Cardús de les Orioles. Entrava a la part baixa del barri de can Boada del Pi, seguint la línia que marca el carrer del torrent del Batlle, que té en una banda  l'Institut Nicolau Copèrnic i a l’altra banda l’escola bressol l’Espígol. Passat el transvasament trobem el clot que forma la plaça de Josep Pla, que era part del torrent. Entrava al barri de Ca n’Aurell tot creuant el ferrocarril per on ara hi ha el pas soterrat del carrer de Beethoven, enfilava aquest carrer fins arribar a la cruïlla amb el carrer del Catorze d’Abril; resseguint entre l’illa de cases, fins a reunir-se amb el torrent de Can Boada. 
En primer terme, la llera del torrent. Les cases del fons son las del carrer Nicolau Talló/ AMAT
Continuava fins arribar a la plaça del Doctor Zamenhof, on lliscava al darrere de la finca de la masia Freixa (l’actual parc de Sant Jordi). L’indret on ara hi ha l’amfiteatre, dins del parc esmentat, és l’únic tram del torrent del Batlle que actualment es pot contemplar dins del casc urbà. Fa tres segles, aquest tram era conegut com torrent del mas Romagós.
Amfiteatre del Parc aprofitant el llit del torrent / AMAT
Després de deixar el parc, el torrent seguia el seu curs per l’actual carrer de Pi i Maragall, fins arribar a la confluència amb el carrer de Faraday, a l’altura de l’església de la Sagrada Família. La cripta d’aquest temple està construïda sobre el llit del torrent; per això de vegades en brolla aigua o hi apareix força humitat, procedent dels corrents subterranis de l’antic torrent.
Primera pedra de la cripta de la Sagrada Família /AMAT
El curs continuava cap al sud, tot resseguint el carrer de Faraday, fins arribar a la plaça de Baltasar Ragon. El pavelló de l’equip Sferic i la fàbrica de La Magdalena es van construir aprofitant el llit del torrent.
La pista del Sagrada Família en la llera del torrent /proc. Miquel Verdaguer
Passada la carretera de Martorell, cap als anys cinquanta encara es podia contemplar, arran de carretera, les restes del torrent, del qual es va aprofitar l’areny per fer-hi un camp de futbol reduït, que va veure néixer el club de futbol Els Kubales. Al seu costat, també aprofitant el torrent, l’any 1932 es va construir la primera piscina del Club Natació Terrassa, l’anomenada piscina vella.
El Sot de la Piscina on jugaven els Kubales / AMAT
El torrent acabava el seu curs seguint el carrer d’Edison, i arribava a entroncar-se amb el torrent de Ca n’Aurell (que actualment ha estat absorbit pel transvasament a cel obert), a l’altura de l’avinguda de Joaquim de Sagrera.

Documents del segle XVII ens en descriuen el tram inicial com a torrent del mas de les Orioles.

Fons consultades:
VERDAGUER, Joaquim. Rieres i torrents del terme de Terrassa. Fundació Mina d’Aigües de Terrassa i Ajuntament de Terrassa; Terrassa, 2000.


1 comentari: